Af Eva Rasmussen
To danske partier, Venstre og Det Radikale Venstre er medlemmer af Liberal International, LI. På netværkets nylige kongres blev kuppræsidenten i Honduras, Roberto Micheletti, udpeget til ny næstformand med tiltrædelse i slutningen af januar, hvor LI venter, at en nyvalgt præsident træder til i det mellemamerikanske land.
LIs ledelse meddelte desuden kongressen, at organisationen vil sende valgobservatører til Honduras, når nogle af vælgerne stemmer om, hvem der skal være præsident, medlemmer af den lovgivende forsamling, Kongressen, samt borgmestre og byrådsmedlemmer.Den kuppede præsident og den vedholdende modstandsfront opfordrer honduranerne til ikke at stemme, så længe kuppræsidenten og – regeringen sidder på magten, og de mener, at valgobservatører legitimerer valget.
For nogle måneder siden sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs til u-landsnyt, at Danmark følger EU mht. Honduras. EU har imidlertid endnu ikke besluttet, om der skal være en fælles europæisk valgobservation.
u-landsnyt har spurgt Ulla Tørnæs, hvordan hun som medlem af Venstre og udviklings-minister vil reagere, hvis EU siger nej, mens Venstre er repræsenteret af LI.
Udviklingsministe-ren har imidlertid ingen kommentarer, da hun ikke er involveret i Venstres arbejde med LI og derfor ikke har kendskab til sagen.
Hun henviser til partifællen, folketingsmedlem Karsten Lauritzen, der repræsenterede Venstre på LIs kongres.
Han mener ikke, at det er et problem, hvis EU beslutter ikke at sende valgobservatører til Honduras.
– Der er ingen danskere blandt LIs observatører, kommenterer Karsten Lauritzen, der tilføjer, at man ikke nødvendigvis skal være enig med regimet i de lande, man sender valgobservatører til.
– Vi sender jo osse valgobservatører til Hviderusland, siger han.
Karsten Lauritzen mener ikke, at statskuppet udelukker valgobservation. Der er netop brug for valgobservatører til at holde øje med, om alting går rigtigt til. Man kan ikke udtale sig om et valg, hvis man ikke har været til stede.
Formanden for LI, hollænderen Cornelius van Baalen, der osse er medlem af Europa Parlamentet, har netop været på det, han kalder forsoningsrejse til Honduras, hvor han både mødtes med kuppræsidenten og den kuppede, der begge tilhører det liberale parti.
Europa parlamentarikeren bakkede imidlertid, ifgl. LIs hjemmeside, Micheletti op og gik angreb på Zelaya.
”Van Baalen fordømte Zelaya for det faktum, at han havde krænket den honduranske grundlov, men talte samtidig for en forsoning af alle liberale efter valget.”
Han konkretiserer ikke, hvad det er for en grundlovskrænkelse Zelaya efter hans mening har gjort sig skyldig i, og han stiller ikke på noget tidspunkt spørgsmålstegn ved, om Micheletti er den retmæssige præsident i Honduras.
For at sætte trumf på, ender meddelelsen fra LI med et angreb på Organisationen af Amerikanske Stater, OAS:
”OAS hælder klart mod Chávez støtter som Manuel Zelaya og Daniel Ortega.”
Til slut gør Van Baalen sig til talsmand for, at EU respekterer det kommende valg i Honduras.