Fra bistand til investeringer. Skellet mellem humanitær bistand og langsigtet udvikling skal nedbrydes. Den private sektor skal inddrages langt mere. Og så skal der fokus på unge, migration og kvinders rettigheder.
Det er nogle af hovedpunkterne i Danmarks nye udviklingspolitiske og humanitære strategi – Verden 2030.
Forliget er det første forlig om Danmarks udviklingspolitik, og det første forlig, som den nye trekløverregering har indgået.
FN’s 17 verdensmål danner afsæt for strategien, som har til formål at bidrage til at skabe en bæredygtig udvikling af verden, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Bredt forlig giver ro om Danmarks udviklingspolitik
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) glæder sig over, at et så bredt forlig står bag strategien. Det giver ro om Danmarks udviklingspolitik, og det styrker Danmarks stemme i verden.
”Vi passer godt på Danmark, når vi tager vare på verden. Derfor er jeg glad for, at et så bredt flertal i Folketinget bakker op om Danmarks nye udviklingspolitiske og humanitære strategi. Det er vigtigt for dansk udviklingspolitik, for vores stemme i verden og for verdens fattigste, at så mange partier er med til at tage ansvar. Med strategien får vi en klar vision for udviklingsarbejdet – vi arbejder for en friere, rigere og mere tryg verden, hvor mennesker får muligheder for at skabe sig et godt liv, der hvor de er,” udtaler udviklingsminister Ulla Tørnæs.
”Med den nye aftale ændrer udviklingspolitikken sig fra at handle snævert om overførsler fra rige til fattige lande, til i fremtiden at have fokus på at bidrage til at løse globale problemer, som fattigdom, ulighed, manglende ligestilling og problemer med sundhed, og at gøre det på en måde, der bidrager til økonomisk vækst og anstændige jobs. Det er til glæde for verdenssamfundet som helhed og samtidig i Danmarks egen interesse, når vi på den måde f.eks. forebygger migration. Vejen vil være øget samarbejde på tværs af myndigheder, erhvervsliv og NGO’er,” udtaler udenrigsordfører for Socialdemokratiet, Nick Hækkerup.
DF: Forebygge uønsket migration
Fra Dansk Folkepartis side er der tilfredshed med, at ukontrolleret befolkningstilvækst omsider sættes på dagsordenen.
”Udvikling af de svageste lande kan umuligt ske, uden at der samtidig tales om overbefolkning. Det er desuden rigtig godt, at det knæsættes, at der er nul-tolerance i forhold til al udviklingsarbejdes måske største fjende – nemlig korruption. Endelig er det særdeles glædeligt, at udviklingsarbejdet mere konkret søsættes for også at forebygge uønsket migration, eksempelvis til Europa, og at udviklingshjælp skal knyttes mere hårdt op på modtagerlandenes vilje til at modtage egne borgere, som udvises fra Danmark. Personligt er jeg også glad for, at kampen mod HIV/aids fortsat prioriteres højt. Alt i alt en god strategi, som Danmark kan være stolt af!,” udtaler udviklingsordfører for Dansk Folkeparti, Claus Kvist Hansen.
Venstre: ”Noget for noget”
I Venstre er der glæde over dette markante skifte, så det fremover bør være udgangspunktet, at dansk udviklingsbistand er betinget af hjemsendelsesaftaler.
”Det bør være sådan, at det er noget for noget. Hvis man modtager dansk udviklingsstøtte, så skal man naturligvis tage imod sine egne afviste statsborgere,” udtaler udviklingsordfører for Venstre Michael Aastrup Jensen.
”For Liberal Alliance har det været vigtigt at sætte fokus på en større rolle til private aktører og civilsamfundsorganisationer. Økonomisk frihed og frihandel er afgørende faktorer i opbygningen af nye lokale demokratier – det indebærer i praksis lokal jobskabelse og understøttelse af lokale iværksættere,” udtaler Carsten Bach, udviklingsordfører for Liberal Alliance.
Radikale: Bund på 0,7% af BNI
Alternativets glæder sig over, at uligheds- og fattigdomsbekæmpelse, bæredygtighedsmålene, sundhed og bekæmpelse af klimaforandringer er kommet centralt ind i den endelige strategi.
”Vi er ligeledes glade for, at NGO’ernes store betydning for en succesfuld udviklingspolitik igen er blevet slået fast med strategien. Nu ser vi frem til arbejdet med at udmønte strategien,” udtaler udviklingsordfører for Alternativet, Ulla Sandbæk.
Hos De Radikale er det afgørende at få lagt en bund under dansk udviklingsbistand på minimum 0,7 % af BNI – også selvom partiet gerne havde set det højere.
”Netop fordi der er skåret historisk hårdt i bistanden, havde vi også gerne set et lidt skarpere fokus, men vi glæder os til gengæld over, at det har været muligt at få så mange partier med,” udtaler udviklingsordfører for Radikale Venstre, Martin Lidegaard.
SF: Større global lighed er en prioritet
I SF er der tilfredshed med, at der er et bredt flertal bag en ny udviklingspolitisk strategi, der tager udgangspunkt i FN’s verdensmål.
”Vi lægger ikke mindst vægt på, at det i forhandlingerne er lykkedes at give målet om større global lighed en mere fremtrædende plads. Det er vigtigt, at civilsamfundene – både i Danmark og i udviklingslandene – stadig skal spille en afgørende rolle i udviklingspolitikken. Det har for SF været vigtig at have medindflydelse på den fremtidige udviklingspolitik. Vi er uenige i regeringens nedskæringer på udviklingspolitikken og er tilfredse med, at aftalen ikke forhindrer en fremtidig regering i at forøge bistanden, hvilket SF vil arbejde for,” udtaler udviklingsordfører for SF, Holger K. Nielsen.
For De Konservatives Naser Khader har det været vigtigt, at vi fremover skaber en åben og gennemsigtig proces for civilsamfundsstøtten gennem konkurrenceudsættelse.
”Det er en sundt princip, som sikrer, at vi bruger pengene så effektivt som muligt. Det er til glæde for Danmark så vel som for verdens fattigste mennesker,” udtaler udviklingsordfører for Det Konservative Folkeparti, Naser Khader.
Læs mere om strategien på Udenrigsministeriets hjemmeside
Denne artikel blev oprindeligt bragt 19. januar 2017 og er den fjerdemest læste artikel på Globalnyt i perioden december 2016 til december 2017.
Indlægget bringes igen som del af årskavalkaden årets mest læste 2017.