Verden rundt: Museveni-kritiker får oprejsning og andre historier fra ugen der gik

stella
Stella Nyanzi i retten i februar, hvor hun blev løsladt efter at have tilbragt over et år i fængsel for at have kaldt præsident Museveni "a pair of buttocks."
Foto: Luke Dray/Getty Images
Forfatter billede

28. juni 2020

Museveni-kritiker får oprejsning
Makerere Universitet, der ligger i den ugandiske hovedstad, Kampala, skal betale en erstatning svarende til omkring 200.000 kroner til akademiker og aktivist Stella Nyanzi. Desuden skal hun have sit tidligere job tilbage.

Det skriver Brittle Paper.

Stella Nyanzi blev fyret fra sit job på universitetet for to år siden. Det skete efter, at hun havde kritiseret Ugandas minister for uddannelse og idræt – som så tilfældigvis var præsident Yoweri Musevenis kone og Ugandas førstedame, Janet Museveni.

Selvom en domstol på det tidspunkt afgjorde, at Stella Nyanzi skulle have sit job tilbage, afviste universitetet dette. Det fik hende til at lægge sag an mod sin tidligere arbejdsgiver – og det er dette søgsmål, der i denne uge er faldet afgørelse i.

Domstolen i Uganda skulle være kommet med sin afgørelse i oktober, men den er blevet forsinket. Formentlig fordi Nyanzi på det tidspunkt sad i fængsel for at have cyberchikaneret præsident Museveni. Aktivisten har blandt andet kaldt landets leder ”et par røvballer” (a pair of buttocks).

 

Rohingya-flygtningene, der bor tæt sammen i Cox’s Bazar i Bangladesh, er nogle af dem, der har dårlig adgang til lægehjælp.


Foto: Allison Joyce/Getty Images (arkivfoto)

Røde Kors: Millioner er afskåret fra sundhedsydelser
En ny rapport fra Norsk Røde Kors sætter fokus på de mange millioner mennesker verden over, der er afskåret fra sundhedstjenester, ser på hvorfor det sker – og hvad man kan gøre for at sikre dem den grundlæggende ret til sundhedsydelser.

For nok har der aldrig i historien været så mange mennesker med adgang til sundhedssystemer – men der er fortsat millioner, der ikke har det, minder rapporten ”The Last Mile” om.

Det gælder blandt andet også den store flygtningelejr Cox´s Bazaar i Bangladesh, som i dag er verdens største flygtningelejr. Forholdene er kummerlige og de allermest basale tilbud mangler. Bliver man syg eller kommer til skade, kan man ikke regne med at kunne finde en læge.

Ud over flygtninge fremhæver Røde Kors også blandt andre papirløse migranter, minoritetspersoner og mennesker, der er bosat i slumområder.

En af fællesnævnere blandt de mange millioner, der ikke har adgang til basale sundhedsydelser, er, at mange af dem kommer fra konfliktramte lande. Og mennesker på flugt fra konflikt er blandt de mest sårbare, understreger Røde Kors.

21 af de 25 lande, der er længst fra de nødvendige sociale fremskridt, ligger i Afrika. Særligt Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Somalia, Sydsudan og Mali er udsatte.

Download rapporten her

 

EU’s corona-donorkonference gav over seks milliarder euro
En stor donorkonference, som EU i samarbejde med Global Citizen havde stablet på benene i weekenden, resulterede i løfter om støtte for i alt 6,15 milliarder euro – svarende til knap 46 milliarder kroner – der skal gå til at udvikle behandling og vaccine mod Covid-19. Det meddeler EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, da onlinekonferencen sluttede.

Langt størstedelen af beløbet, 4,9 milliarder euro, kommer fra Den Europæiske Investeringsbank i samarbejde med EU-Kommissionen. Dertil kommer løfter om knap en halv milliard euro fra EU-medlemslandene.

Indsamlingen blev lanceret tilbage i maj og har nu samlet knap 16 milliarder euro ind i alt (119 milliarder kroner) til en omfattende corona-indsats.

De penge, der er samlet ind, skal dels gå til udvikling af en vaccine, dels til økonomisk hjælp i nogle af de mest skrøbelige lande og regioner, der er ramt af coronaudbruddet, fremgår det af en meddelelse fra kommissionen.

 

Præsident Mutharika har klaget over “uregelmæssigheder” ved tirsdagens valg, som han tabte.


Foto: Wikimedia (CC/arkiv)
Malawis præsident taber til oppositionsleder
Langt om længe har Malawi fået valgt en ny præsident. Det bliver Lazarus Chakwera, der skal overtage efter den nuværende præsident, Peter Mutharika. Med knap 59 procent af de stemmer, der blev afgivet ved tirsdagens valg, har han sikret sig flertallet.

Det skriver flere internationale medier, herunder al-Jazeera.

”Min valgsejr er en sejr for demokratiet og retfærdigheden. Mit hjerte bobler af glæde,” sagde Lazarus Chakwera, efter at resultatet var klart.

I hovedstaden Lilongwe, hvor oppositionslederen har stor opbakning, festede hans vælgere natten igennem.

Men præsident Mutharika var hurtigt ude og sige, at tirsdagens valg var præget af store uregelmæssigheder. Han og hans regeringsparti, Democratic Progressive Party (DPP), har bedt valgkommissionen annullere resultatet og udskrive et nyt valg.

Det var netop hvad der skete ved det seneste valg i maj 2019 – dét valg, som så gik om i denne uge. Her besluttede Malawis forfatningsdomstol at annullere resultatet på grund af omfattende valgsvindel til fordel for Mutharika og regeringspartiet.