Verden rundt: om Afrikas grønne mur, navne, værdien af et pas og mere fra ugen

gettyimages-1296709748
En Museveni-tilhænger jubler.
Foto: Luke Dray/Getty Images
Kirsten Larsen

17. januar 2021

Museveni vinder
I Uganda har den siddende præsident Yoweri Museveni vundet præsidentvalget. Hans største rival, popstjernen og politikeren Bobi Wine, er sat i husarrest, skriver The Guardian.

76-årige Museveni vandt sin sjette præsidentperiode med 59 procent af stemmerne, det laveste siden han i 1986 kom til magten for første gang. Valgdeltagelsen var også lav, nemlig 52 procent.

Bobi Wine, der fortæller, at hans hus er omringet af militæret og at ingen kommer ud eller ind, fik officielt 34 procent af stemmerne. Han siger, at der har været omfattende snyd ved valget, og at han har videooptagelser af det. Han nægter at tro på, at uganderne har valgt diktatur frem for demokrati.

Valgkommissionen var ude af stand til at forklare journalister i hovedstaden Kampala, hvordan den har indsamlet resultater fra hele landet, når internettet var lukket ned.

“Vi har designet vores eget system,” lød forklaringen ifølge Guardian.

Uden træer tørre floderne ud, som her i det nordlige Burkina Faso


Foto: Giles Clarke/UNOCHA via Getty Images

Afrikas grønne mur vokser
Afrikas store grønne mur skal vokse op i Sahelbæltet på tværs af kontinentet, fra Atlanterhavet til Det Røde Hav. På det nylige One Planet topmøde for biodiversitet fik muren tilført næring i kraft af løfter om yderligere 14 milliarder dollars fra blandt andet Frankrig og Verdensbanken, der også var arrangører sammen med FN.

Dermed skulle næsten en tredjedel af de penge, der er brug for, være i hus. Målet er inden 2030 at have beplantet 100 millioner hektar ødelagt land og have skabt 10 millioner nye grønne arbejdspladser.

Den grønne mur vil gavne fødevaresikkerheden i regionen og sikre mange familier et levebrød. Den vil hjælpe på biodiversiteten, dæmpe konsekvenserne af klimaforandringerne og styrke lokalsamfundenes modstandskraft, siger FN’s generalsekretær António Guterres.

Præsident Obama og ambassadør Power taler sammen ved FN generalforsamling


Foto: Pool/Getty Images

Tidligere FN-ambassadør skal lede USAID
Joe Biden vil sætte USA’s tidligere FN-ambassadør, Samantha Power, i spidsen for USAID, USA’s store officielle udviklings- og nødhjælpsorganisation.

Umiddelbart kunne det ligne en degradering af den tidligere udenrigskorrespondent og forfatter, som blev en af demokraternes stjernediplomater under Obama. Posten som FN-ambassadør rangerer meget højt i USA, specielt under demokratiske administrationer. Det var da også ventet, at Samantha Power skulle have en ministerpost.

Den kommende præsident roser hende til skyerne.

“En verdensberømt stemme for samvittighed og moral, som er af afgørende betydning for at USA kan genindtræde i sin rolle som leder på den internationale scene,” siger Biden blandt andet.

Og så får chefen for USAID for første gang en plads i det nationale sikkerhedsråd i det Hvide Hus.

Guterres vil gerne have fem år til.


Foto: EuropaNewswire/Gado/Getty Images

FN’s generalsekretær søger forlængelse
FN’s generalsekretær António Guterres har meddelt, at han gerne fortsætter i hjørnekontoret på 38. etage i FN’s Hovedkvarter i New York. Den tidligere portugisiske ministerpræsident blev valgt i 2016 i den mest åbne proces, der nogensinde har været, når det gælder valg af en ny generalsekretær.

Med den daværende formand for generalforsamlingen, Mogens Lykketoft, i spidsen, blev der for eksempel holdt offentlige høringer med kandidaterne. Alene det, at det var kendt, hvem der stillede op, var et nybrud.

Nu er det så spørgsmålet, om der igen kommer en åben diskussion af de eventuelle kandidater, eller om Guterres bare bliver forlænget. Der er tilsyneladende ingen modkandidater på banen endnu.

FN’s generalsekretær bliver udpeget for fem år af gangen, og kan højst sidde i to perioder.

De bedste pas åbner ubesværet for den videre rejse.


Foto: Oli Scarff/Getty Images

Med det rette pas ligger verden åben
Et pas er dit vigtigste dokument, det er langt mere end blot et identifikationspapir. Med det rette pas ligger verden åben, med det forkerte er mulighederne få.

Hvert år laver Henley and Partners en oversigt over verdens pas. 

Det bedste pas, man kan have, er det japanske. Med det følger muligheden for, uden på forhånd at have søgt visum, at rejse til næsten alle lande i verden, nemlig 191. (Der er 193 medlemmer af FN. Red.) Derefter følger passet fra Singapore og dernæst Tyskland og Sydkorea på en delt tredjeplads.

I bunden af listen finder man nogle af de lande, som der faktisk er en del, der gerne vil forlade – midlertidigt eller permanent. Afghanerne er mere begrænsede i deres udrejse end nogen andre nationaliteter. Et afghansk pas giver fri indrejse til bare 26 lande. Meget lidt bedre ser det ud med et irakisk, syrisk, pakistansk, yemenitisk eller et somalisk pas i hånden.

Som dansker er der ikke de store problemer. Vi kan besøge 187 lande i verden uden først at skulle søge visum.

Henley and Partners giver også gode råd til, hvor og hvordan man kan investere sig til statsborgerskab i et land, altså købe sig et bedre pas.