CITES’ lister
Reglerne er forskellige, alt efter hvor truede arterne er. Nedenfor ses oversigten over de tre lister, som CITES opdeler arterne i:
Liste I omfatter arter som er stærkt truede af handel. Handel er som udgangspunkt forbudt.
Liste II omfatter arter som er i fare for at blive truet af handel. Handel er tilladt, hvis den foregår på en kontrolleret måde.
Liste III omfatter arter som lokalt er truede af handel. Handel er tilladt, hvis den foregår på en kontrolleret måde.
Det eftertragtede gevir på Pakistans nationaldyr
En amerikaner blev fanget i noget af en shitstorm, da han lagde et billede på Twitter af sig selv med et jagtgevær og sit bytte. Byttet var en bjergged, den såkaldte markhor med et langt, snoet, karakteristisk gevir. Den sjældne bjergged er Pakistans nationaldyr, og det var netop i Pakistans bjergegne, at amerikaneren havde betalt over 700.000 kroner for at få lov til at jage skruegeden, som den også kaldes.
Pakistan giver ganske få tilladelser til jagt på den sjældne bjergged for en betragtelig sum, og pengene går ifølge myndighederne til lokalsamfund og til at bevare arten, som også er i vækst. Det er Tajikistan, som foreslår, at beskyttelsen skal slækkes, så den bliver flyttet fra CITES’ liste I til Liste II.
dansk rejseselskab, som nævner, at man skal regne med at komme af med omkring en million kroner og at 80% af dette beløb går til pakistanske lokalsamfund.
Fire afrikanske lande vil sælge elfenben
Jaget for mønstrene på sit skjold
Rettidig omhu for giraffen
Giraffen er endnu ikke truet, men en række afrikanske lande vil gerne have den beskyttet på CITES Liste II, så den ikke går hen og bliver det. Den Centralafrikanske Republik, Chad, Kenya, Mali, Niger og Senegal står for denne rettidige omhu som forslagsstillere. Giraffen lever udelukkende i Afrika, og ifølge IUCN skulle der være lidt over 62.000 individer på stepperne.
Saigaantilopen er igen truet
Næsehornets værdifulde horn
Træart har givet navn til mafia
Ved topmødet i Geneve skal delegaterne tage stilling til EU og Canadas forslag om at tillade handel med palisander i færdige musikinstrumenter og i produkter, som vejer mindre end 500 gram. Madagascar anmodede i 2017 om tilladelse til at sælge konfiskeret illegal palisander, men det blev afvist af CITES-sekretariatet.