Madspild er et kæmpe globalt problem, men nu bliver det muligt at måle omfanget af det globale spild.
Det sker med en såkaldt “madspildmåler”, som blev introduceret på det grønne topmøde 3GF i København.
”Det vurderes, at en tredjedel af den globale fødevareproduktion går til spilde, inden maden når tallerkenen. Det koster på verdensplan over 6.000 milliarder kroner – det svarer til prisen på 160 storebæltsbroer. Madspild er et globalt problem, som kræver en global løsning – og jeg er stolt af, at Danmark gennem 3GF har sat rammen for det arbejde,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).
Måleren er et resultat af et partnerskab ledet af World Resources Institute med deltagelse af Néstle og FN’s landbrugs- og miljøorganisationer. Projektet er støttet af Danida.
Tiltaget blev præsenteret på et pressemøde ved 3GF-konferencen mandag.
“Der er simpelthen ingen grund til, at så meget mad skal gå til spilde. Nu har vi et nyt værktøj, der kan hjælpe regeringer og erhvervsliv med at spare penge, beskytte ressourcer og sikre, at flere mennesker får den mad, de har behov for”, siger Andrew Steer, direktør ved World Resources Institute.
Verdensmål nr. 12.3
3GF har netop fokus på partnerskaber mellem offentlige, private, civilsamfund og forskning for at finde løsninger, der kan lede verden ind på den grønne vej.
Andrew Steer fortæller, hvordan redskabet er et resultat af møder på 3GF-konferencer. Idéen kom, da han sad i cafeteriet sammen med andre fra partnerskabet. Året efter gik parterne sammen på den seneste 3GF-konference, og i 2016 kunne måleren så endeligt offentliggøres.
Bekæmpelse af madspild figurerer i FN’s verdensmål nr. 12.3, hvor man lover at halvere spildet i 2030.
“Hvordan gør du det, når du ikke kan måle det? Før målte alle det forskelligt”, fortæller Andrew Steer.
En af fordelene ved det nye redskab er, at den kan lever en standard for måling af madspildet.
Han takker i samme forbindelse Kristian Jensen, der sidder med i panelet ved præsentationen af initiativet.
“Dit land har virkelig ført an i dette, minister”, siger han.
Kristian Jensen fremhæver Danmark som et foregangsland i kampen mod madspild. Han nævner Folkekirkens Nødhjælps nye butik Wefood, der sælger fødevarer som ellers ville have været gået til spilde, og Selina Juul, som har kørt kampagne mod madspild i Danmark og internationalt i flere år.
“Du kan ikke reducere, hvis du ikke kan måle”
Steer fortæller, at verdens madspild er enormt.En katastrofe, kalder han det.
“Det svarer til, at du opdyrker hele USA, gøder det og så lader det hele gå til spilde”, siger han.
Nu er der altså med madspildmåleren en god mulighed for at forhindre mere mad i at ende i affaldsspande. Målinger af omfanget er nemlig et afgørende skridt mod en effektiv indsats.
“Det, du ikke kan måle, kan du ikke reducere”, lyder det fra Kristian Jensen.
Selve redskabet er beskrevet i et dokument, der hedder Food Loss and Waste Protokollen. Det lyder måske kedeligt, og det er det muligvis også, hvis man ikke har den store interesse for de meget tekniske aspekter af problemstillingen.
“Vi har nu noget, som du måske, måske ikke, nyder at læse. Det er meget teknisk”, siger Andrew Steer.
Protokollen kan findes her: http://flwprotocol.org/
Læs pressemeddelelse fra udenrigsministeriet her: http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/NewsDisplayPage/?newsID=E2C7E957-042B-4085-A42C-1673FB5DF38A