Verdens 7 rigeste lande, forsamlet i G7-gruppen, er villige til at eftergive gæld for milliarder, som verdens fattigste lande skylder – men de kan ikke blive enige om hvordan, skriver Berlingske Tidende tirsdag.
Finansministre fra Storbritannien, USA, Tyskland, Frankrig, Italien, Canada og Japan blev under weekendens topmøde i London principielt enige om at eftergive næsten al gæld, som 27 af verdens fattigste lande primært i Afrika skylder til Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF) og andre internationale organisationer.
Disse landes gæld til IMF og Verdensbanken alene udgør 29 milliarder dollar.
Der er ikke tale om en blankocheck. Hver enkelt lands situation skal vurderes nøje, før gæld på “op til 100 procent” kan afskrives. G7-landenes finansministre lagde vægt på, at afskrivningen ikke sker automatisk og dermed indbyder til uansvarlighed hos de berørte regeringer.
“Vi blev enige om en case-by-case analyse af HIPC-landene (verdens allerfattigste, red.), baseret på vores villighed til at levere op til 100 procent multilateral gældslettelse, lød den centrale formulering fra topmødet.
Det er et væsentligt fremskridt i forsøgene de senere år på at lette disse lande for den kvælende gældsbyrde, der tømmer statsbudgetterne for penge til renter i stedet for udvikling. Gældslettelse har topprioritet hos en række u-landsorganisationer, anfører Berlingske Tidende.