Verdens Skove: Klimaforhandlinger spiller hazard med skovene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Verdens Skove kritiserer i skarpe vendinger det seneste udkast til retningslinjer for skov- og klimaaftalen REDD+, som er kommet ud af klimaforhandlingerne i Durban i Sydafrika.

Den danske NGO mener, at klimaforhandlerne på COP17 åbner ballet for klimafusk i skovbevarelsens navn.

Det skriver Verdens Skove i en pressemeddelelse torsdag.

Respekt for rettigheder og behov bliver usikkert

Rydningen af de tropiske skove er en af hovedårsagerne til forandringerne i det globale klima, og aftalen om skov og klima skal efter planen skabe rammer for, at rige lande er med til at finansiere bestræbelser på at bevare skovene i fattige lande.

Men ifølge ca. 100 NGOer fra over 38 lande, der følger klimaforhandlingerne, vil det seneste udkast til retningslinjer reelt betyde, at regeringerne i fattige lande selv kan bestemme, hvordan de vil afrapportere skovbevarelsens resultater.

Det handler i særdeleshed om regeringers forpligtelse til at sikre miljømæssige og sociale hensyn i et direkte samarbejde med oprindelige folk og andre mennesker, der bor i og omkring skovene.

Hvorvidt landene respekterer urfolks rettigheder og basale behov og bevarer skovenes biologiske mangfoldighed bliver nu helt usikkert, gør kritikerne gældende.

“Rige lande kan få klimakredit”

– Skov- og klimaaftalen har potentiale til at blive en vigtig brik i arbejdet med at bevare regnskoven. Men det forudsætter reel skovbevarelse, som inddrager de mennesker, der bor i og omkring skovene, siger Nanna Brendholdt Thomsen, der er næstformand i Verdens Skove og følger klimaforhandlinger fra Durban.

– Det vi ser nu er, at vi åbner ballet for klimafusk, hvor rige lande kan få klimakredit for tvivlsomme projekter i fattige lande, der hverken kommer skoven eller de fattige mennesker, som bor i den, til gode. Det er en ommer, lægger hun til.

Accra Caucus on Forests and Climate Change er en sammenslutning af omkring 100 NGOer fra over 38 lande, der følger klimaforhandlingerne på COP17.

Fakta:

* Regnskovsrydning er årsag til op til en femtedel af den menneskeskabte CO2-udledning ifølge FN´s klimapanel
* Flertallet af alle landjordens arter af planter og dyr lever i regnskoven.
* Lige nu udryddes ca. 140 arter i snit om dagen.

Yderligere oplysninger hos:
Næstformand for Verdens Skove (i Durban),
Nanna Brendholdt Thomsen, Tlf: +277 4170 2030 og e-mail: [email protected]
Klimatalsperson, Rebecca Ettlinger, Tlf: 28 33 54 61 og e-mail: [email protected]
Leder af kommunikationsafdelingen, Tim Whyte
tlf.: 61 30 91 20 og e-mail: [email protected]