Verdens største flygtningelejr i fare for at blive glemt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Dansk Flygtningehjælp advarer om at de enorme kriser i Syrien, Sydsudan og Den centralafrikanske Republik ikke må få os glemme verdens største flygtningelejr, Dadaab i Kenya, der huser en halv million flygtninge fra Somalia.

I efteråret blev der indgået en aftale mellem Somalia, Kenya og UNHCR, hvor næsten en halv million somaliske flygtninge i Kenya kan få støtte, hvis de vælger at vende hjem.

Dansk Flygtningehjælp er umiddelbart positiv overfor aftalen, men Somalia er ikke parat til at tage imod så mange flygtninge, fortæller Dansk Flygtningehjælps internationale chef, der netop er vendt hjem fra Kenya. Hun understreger samtidig, at det er væsentligt at verdenssamfundet holder blikket på situationen i Somalia, selvom det er begyndt at gå fremad, og der nu er lavet en aftale. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse torsdag.

I verdens største flygtningelejr, Dadaab i Kenya, bor der næsten en halv million mennesker, og langt størstedelen er flygtninge fra Somalia.

Kan få støtte til at vende hjem

Med en ny aftale mellem Somalia, Kenya og UNHCR kan somaliske flygtninge i Kenya kan få støtte til at vende hjem, hvis de ønsker det. Der er en forsigtig optimisme angående sikkerhedssituationen i Somalia, men det er ikke nødvendigvis nok.

”Aftalen er positiv, fordi den giver flygtninge retten til at vælge, hvad der er bedst for den enkelte. Men Somalia er stadig et meget usikkert land. Der er kun få sikre steder i landet og alene i hovedstaden Mogadishu er der mere end 200.000 internt fordrevne. Ingen kan være tjent med, at flygtningene vælger at vende hjem – og så de ender med at skulle flygte igen eller bliver fordrevet internt,” siger Ann Mary Olsen, leder af Dansk Flygtningehjælps internationale afdeling.

Hun har netop har været i Kenya og besøge Dansk Flygtningehjælps programmer og har snakket med flygtninge om deres bekymringer.

Flygtningenes overvejelser omkring, hvad de skal vende hjem til, er en afgørende del af aftalen.

For det første skal det være frivilligt, hvis de vil vende hjem – og desuden skal det være på et oplyst grundlag, så flygtningene ved, hvad de går ind til.

Bekymrede for sikkerhedssituationen

“Flygtningene er først og fremmest bekymrede for sikkerhedssituationen, hvis de skal vende hjem. Derudover tænker de på muligheden for uddannelse og om de kan sikre sig et livsgrundlag.”

”Lige nu er mange af flygtningene usikre på, om det er en god idé for dem at vende hjem. Samtidig er det også er et spørgsmål om, hvorvidt Somalia har kapacitet til at reintegrere 350.000 flygtninge,” siger Ann Mary Olsen.

Det er desuden helt afgørende, at det internationale samfund ikke tror, at krisen over ovre, fordi der nu er lavet en aftale.

Vi risikerer at penge til hjælp bliver spildt

”Vi frygter, at verdens største flygtningelejr bliver glemt. Lige nu er der monumentale kriser i lande som Syrien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik, men hvis man vender øjnene og pengekassen væk fra situationen i Kenya og Somalia for tidligt, risikerer man, at de mange penge, det internationale samfund har brugt på at hjælpe folk er spildte, fordi man fjerner fokus, før situationen for alvor er blevet forbedret,” siger Ann Mary Olsen.

Dansk Flygtningehjælp har været i Somalia siden 1998. Her arbejder organisationen allerede med internt fordrevne i Somalia og vil forsøge også at hjælpe eventuelle tilbagevendte, hedder det i pressemeddelelsen.

Det største program i regionen

Dansk Flygtningehjælps Somalia-program er det største af de fire landeprogrammer i regionen Afrikas Horn og Yemen.

Aktiviteterne spænder fra akutte indsatser og nødhjælp til langsigtet rehabilitering og udvikling med henblik på at styrke modstandskraft i regionen.

Dansk Flygtningehjælp har i alt 18 feltkontorer i Somalia.

Da tørke og hungersnød ramte Afrikas Horn i 2011, var netop Dansk Flygtningehjælp blandt de internationale hjælpeorganisationer, der var i stand til at reagere med kort varsel og yde livreddende nødhjælp.

Læs mere om aftalen her: Aftale på plads: Somaliske flygtninge skal hjem fra Kenya