For første gang nogensinde ventes antallet af ekstremt fattige i verden faldet til under 10 procent af den samlede verdensbefolkning, skriver Verdensbanken i en ny rapport.
Det er et vigtigt skridt videre i retning af at nå målet om at udrydde fattigdom inden 2030, lyder det i rapporten.
Verdensbanken benytter en opdateret fattigdomsgrænse på 1,90 dollars om dagen, som tager højde for forskelle i leveomkostninger i forskellige lande.
Ekstrem fattigdom har længe været defineret om folk havde mindre end 1,25 dollars om dagen at leve for.
Banken forklarer, at ændringen i måden at opgøre fattigdom afspejler nye data omkring leveomkostningerne i de enkelte lande, men at man samtidig bruger den reelle købekraft, som også hidtil har været benyttet som målestok.
200 millioner færre fattige
Ud fra den nye måde at opgøre fattigdommen på, vurderer Verdensbanken, at der ved udgangen af året vil leve 702 millioner mennesker i ekstrem fattigdom, svarende til 9,6 procent af verdens befolkning. I 2012 var antallet af ekstremt fattige 902 millioner mennesker eller 12,8 procent af verdens befolkning.
Jim Yong Kim, som er chef for Verdensbanken, siger, at den fortsatte reduktion i fattigdommen skyldes den gode økonomiske vækst i udviklingslandene i de seneste år.
”Det er den bedste historie i verden i dag. Disse fremskrivninger viser, at vi er den første generation i historien, der kan afskaffe fattigdom”, siger Kim.
Der er investeret i uddannelse, sundhed og social sikkerhedsordninger, der forhindrer, at folk falder tilbage i fattigdom.
Han advarer dog om, at en opbremsning i den økonomiske vækst globalt, udbredelsen af den nuværende fattigdom samt det faktum, at mange af verdens fattigste bor i skrøbelige stater med risiko for konflikter betyder, at målet om at udrydde den ekstreme fattigdom stadig er meget ambitiøst.
”Det bliver usædvanligt hårdt, særligt i en periode med aftagende økonomisk vækst, uro på finansmarkederne, konflikter, høj ungdomsarbejdsløshed og den stigende påvirkning fra klimaforandringer. Men det ligger inden for vores rækkevidde, så længe vores høje målsætninger matches af planer fra de enkelte lande, som hjælper de millioner af mennesker, der fortsat lever i ekstrem fattigdom,” siger Jim Yong Kim.
Fattigdom koncentreret i det sydlige Afrika og Asien
I mange årtier har tre regioner – det østlige Asien og Stillehavsområdet, Sydasien og Afrika syd for Sahara – tilsammen stået for omkring 95 procent af verdens fattigdom.
I 1990 levede halvdelen af verdens allerfattigste i det østlige Asien, mens omkring 15 procent boede i Afrika syd for Sahara.
Men det billede er vendt nu og ser næsten omvendt ud her i 2015. I dag bor halvdelen af verdens fattigste i Afrika syd for Sahara, mens omkring 12 procent af den værste fattigdom findes i det østlige Asien.
Den stigende koncentration af ekstrem fattigdom i det sydlige Afrika vækker bekymring, skriver Verdensbanken i sin rapport.
”Mens nogle afrikanske lande har oplevet betydelige fremskridt i nedbringelse af fattigdom, sakker regionen som helhed efter resten af verden når det kommer til at mindske fattigdommen,” skriver Verdensbanken.