To verdensmusik-kendere anbefaler afrikansk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Afrikanske kunstnere dominerer world-programmet på dette års Roskilde Festival – og også i to verdensmusik-elskeres anbefalinger.

Af Maria Bierbaum Oehlenschläger

U-landsnyt.dk har spurgt henholdsvis Danmarks verdensmusik-anmelder nr. 1 Torben Holleufer, der skriver for bl.a. Dagbladet Politiken og musikmagasinet Gaffa, og Jacob Crawfurd, manden bag sitet Africa in Denmark og fotografen bag de bedste fotoshots fra verdensmusik-begivenheder i ind- og udland, om deres anbefalinger til Roskilde Festival 2012.

Tid til trance

“Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en passioneret dyrker af trance, hos sufierne og i andre sammenhænge. Derfor er det en fornøjelse at kunne præsentere et af de seriøst mest mytiske sufibroderskaber og deres helt specielle ritual i allerreneste aftapning på festivalen,” fortæller Torben Holleufer.

Han er selv involveret i en af grupperne, Hamadcha Sufi Tariqa of Essaouira fra Marokko.

”Et drømmeprojekt, jeg har søgt gennemført gennem en årrække.”

”Derudover synes jeg, at der er grund til at lægge mærke til den utrolige Danyel Waro fra den lille ø Reunion i Det indiske ocean. Han fik helt fortjent WOMEX’ store pris i 2010, og han formidler en trance, som er herligt positiv og får dig til at gå grinende og utroligt høj ud af teltet. Det garanterer jeg!”

Med hensyn til anbefalinger af navne på årets festival vil han helst undgå gengangere, ”selvom de sparker røv”: Bomba Estéreo fra Columbia og Amadou & Mariam fra Mali.

Torben Holleufers liste er således:

Danyel Waro (REU)
Boubacar Traoré (MALI)
Hamadcha Sufi Tariqa of Essaouira (Marokko)
Staff Benda Bilili (Congo)
Conjunto Angola ’70 (Angola)
Tamikrest (Mali).

Derudover nævner Torben Holleufer sangeren Gurrumul fra Australien:

”Jeg set ham live i London, og den blinde aboriginal-sanger er gribende og har en smuk stemme, men det var lidt ensformigt.”

”Lige meget hvad, så bliver det en formidabel festival,” slutter han.

Partymusic

”Traditionen tro er der gode afrikanske bands at finde på årets Roskilde Festival. Hold godt øje med: Amadou & Mariam (Mali), Conjunto Angola 70 (Angola), Staff Benda Bilili (DRC), Baboucar Traore (Mali), Terakaft (Mali), Spoek Mathambo (Sydafrika) og Blitz the Ambassador (Ghana).”

Sådan skriver Jacob Crawfurd på sit site Africa in Denmark.

Jacob Crawfurd befinder sig lige nu i Uganda og må gå glip af både Roskilde Festival og Copenhagen Jazz Festival. Men han har alligevel kigget med i programmerne og anbefaler gerne de afrikanske kunstnere:

“Amadou & Mariam er jo nok altid et oplagt hit,” skriver Jacob Crawfurd fra Uganda. “Staff Benda Bilili er jeg også helt vild med. Måske ikke de teknisk bedste musikere, men et fantastisk band og fed energi.”

Han har bl.a. stiftet bekendtskab med en række af de afrikanske kunstnere i forbindelse med sit job som officiel fotograf på WOMEX. Her var både Baboucar og Blitz the Ambassador, som han kalder for “vildt god partymusik” repræsenteret.

Derudover ærgrer Jacob Crawfurd sig over, at han ikke i denne omgang får mulighed for at opleve Tony Allen, når han spiller på Copenhagen Jazz Festival. Men det er en helt anden historie.