MUSIK
Skal vi hade verdensmusik? Sådan spørger spillestedet Alice i en debat, der med deltagere fra verdensmusik-branchen, bl.a. booker på Alice og Roskilde Festival Peter Hvalkof, følger op på en artikel med samme tema i det nye musikmagasin The Looking-Glass, som Globalnyt anmeldte i denne uge. Kolonialistisk levn eller nødvendig genreficering, verdensmusikken har dannet grundlag for både pladeselskaber og festivaler, og debatten her er også selv en del af mini-festivalen Spectacle, der har musikalske indslag fra flere verdensdele på programmet. Uanset om du er til dans eller diskussion, vil vi anbefale dig at tjekke programmet ud – det byder på både Nazars musikalske fortolkninger af borgerkrigen i Angola og franske Les Frères Smiths Fela Kuti-inspirerede afrobeats. Du kan også lytte til pre-revolutionære persiske vinyler med musikentusiast Alexander Nitze, som fortæller om sine mange rejser rundt i Iran på jagt efter gamle 7” singler fra 60’ernes og 70’ernes skatkammer af psychedelia, folk, funk og pop.
Skal vi hade verdensmusik? 26. april kl. 15.30, spillestedet Alice, Nørre alle 7, 2200 København N
Spectacle. 26.-27. april, spillestedet Alice, Nørre alle 7, 2200 København N
LITTERATUR
Vi bliver i Iran. På Gyldendal er netop udkommet Irans Moderne Historie – den første introduktion på dansk til Irans historie fra 1800-tallet og frem til i dag. Det er Rasmus Chr. Elling, ph.d. og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, der med inddragelse af kilder på persisk og med forankring i mere end 20 års forskning og feltarbejde i Iran, står bag udgivelsen. Fredag d. 26. april kan man i Litteraturhuset i København opleve ham i en samtale med Poya Pakzad (jourhavende redaktør på Eftertryk Magasin).
Og allerede tirsdagen efter, d. 30. april, er der en ny mulighed for at høre om bogen, her tilsat persisk mad og musik med kogebogsforfatter Joseph Sinaki i køkkenet og pladeentusiast Mads Nimann bag DJ-pulten. Det er på Borchs Kollegium, ligeledes i København, som holder arrangementet i anledning af 40-året for den iranske revolution.
Bogreception: Irans Moderne Historie. 26. april kl. 16.30, Litteraturhuset, Nybrogade 28, 1203 København K
Iran, 40 år efter revolutionen. Mad, musik og foredrag. 30. april kl. 18.30
FESTIVAL – også for børn
Det er en stor festival-weekend vi går i møde, i hvert fald på Nørrebro i København. Her finder både føromtalte Spectale men også 48timer-festivalen sted. Og hvor Spectacle er mest for musiknørderne, er 48timer meget mangfoldig i sit program. Du kan prøve thaiboksning og tanzaniansk tromme-dans, lytte til brasiliansk bossa nova eller Butterfly Effect, som spiller sange fra den arabiske civilisations bagkatalog bestående af både Umm Kulthoum og Abdel Wahab. Find det fulde program her.
God fornøjelse!