Polisario er FN-anerkendt repræsentant for saharawi-folket i Afrikas sidste koloni, Vestsahara.
Polisario var mellem 1975 og 1991 i krig imod invasions- og besættelsesmagten i Vestsahara, Marokko, men har siden våbenhvilen i 1991, med fredelige midler blandt andet forgæves forsøgt at få Marokko til at afholde den folkeafstemning og Vestsaharas tilhørsforhold, som saharawierne blev lovet dengang.
Hvis Danmark havde vedtaget et lovforslag fremsat i folketinget i 2014 om at anerkende Vestsaharas eksilregering, ligesom over 80 andre lande har gjort, ville Abba og Limam have været ambassadører i Danmark.
Sat mange aftryk
Abba Malainin voksede op i Vestsaharas største by, El Aaiun. Han var 7 år gammel, da den marokkanske hær bombede hans hjemby og invaderede Vestsahara. Han flygtede med sin familie gennem ørkenen til flygtningelejre nær Tindouf i Algeriet, hvor hans familie stadigvæk bor i dag.
Abba, der tidligere blandt andet har arbejdet på Polisarios ambassade i Indien, har fået sat mange Vestsahara-aftryk i den danske politiske debat i de over 10 år, han har været i Danmark.
Han var blandt andet en af hoveddrivkræfterne bag afstemningen i Folketinget om at anerkende Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic, og folketingsbeslutningen i 2016, der fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med Vestsahara.
Og han er blevet citeret om Vestsahara-konflikten i en række danske nationale medier, herunder Politiken, Information, Avisen.dk og på forsiden af Arbejderen.
Limam starter som Polisario-repræsentant i september, hvor han flytter til Amager, i den lejlighed, der i over ti år har været centrum for kampen for Vestsaharas befrielse i Danmark.
Han blev, ligesom Abba, født i El Aaiun, og voksede op både her, og i flygtningelejrene nær Tindouf. Han har, ligesom sin forgænger, arbejdet på Polisarios ambassade i Indien, indtil han blev Polisarios repræsentant i London.