Vi diskrimineres, men vi tror på fremtiden

Laurits Holdt

Homoseksuelle og andre seksuelle minoriteter, såkaldte LGBT-personer, diskrimineres i Kenya, hvor homoseksuel aktivitet kan give op til 14 års fængsel. Her fortæller lokal aktivist om forholdene og arbejdet med at forbedre gruppens vilkår.

KØBENHAVN, 18. september (Sex og Samfund): Anthony Oluoch er leder af Gay Kenya Trust – en NGO, som arbejder for at sikre at menneskerettighederne også respekteres for homo- og bi-seksuelle samt transpersoner (LGBT). Gay Kenya Trust er Sex & Samfunds samarbejdsparter på to projekter i Kenya, og her fortæller Anthony om, hvordan situationen er lige nu for LGBT-personer.

Hvad er hovedudfordringerne for LGBT-personer i Kenya?

Vores straffelov har en paragraf, som gør homoseksualitet ulovligt. Det kan give op til 14 års fængsel. Loven bliver brugt til at chikanere, skræmme og afpresse bøsser og lesbiske, og det giver også nogle kenyanere den tanke, at LGBT-personer er kriminelle bare ved at være til stede.

LGBT-personer får heller ikke adgang til de bedste sundhedstilbud. De fleste sundhedscentre har ikke personale, som har kapacitet til at tage specielt hensyn i forhold til LGBT-problematikker.

Desuden har der været en stigning i vold og andre rettighedsovertrædelser mod LGBT-personer. Folk er blevet sat ud af deres hjem, og der er rapporteret flere tilfælde af afpresninger mod bøsser og lesbiske.

Hvordan vil projekterne hjælpe LGBT-personer i Kenya?

Hovedfokus i projektet er fortalervirksomhed, hvor vi prøver at påvirke politikere og andre vigtige beslutningstagere samt befolkning til at have bedre forståelse for homoseksuelle. 

Hovedproblemet, vi har i Kenya, er mangel på forståelse for LGBT-problemstillinger. En stor del af befolkningen ved ikke noget om, hvordan det er at være LGBT-person. Det, kan vi se frem til, bliver forbedret.

Hvorfor er det vigtigt at få flere safe spaces til LGBT-personer?

På grund af den vold som nogle LGBT-personer bliver udsat for, samt det faktum at bøsser, lesbiske og transpersoner bliver sat ud af deres lejligheder og huse, gør, at der er brug for områder, hvor folk kan føle sig sikre.

Diskriminationen i samfundet er så hård, at det kan være rart for LGBTpersoner at komme steder, hvor vi kan være sammen med ligesindede og snakke oplevelser og traumer igennem, inden man skal flytte videre til et nyt sted.

Hvad motiverer dig for at arbejde med LGBT-rettigheder? 

Jeg vil gerne være med til at rykke ved de kulturelle, religiøse, moralske og lovmæssige udfordringer, som LGBT-personer står overfor i Kenya og andre dele af verden. Jeg er selv homoseksuel, og har de samme udfordringer.

Jeg har set og dokumenteret en række tilfælde af vold, diskrimination og stigmatisering mod LGBT-personer, som skyldes noget, som vi ikke selv er herre over. Dette, sammen med at jeg arbejder for at forbedre alle menneskerettigheder, er med til at motivere mig til det, jeg gør.

Ser du nogen påvirkning i Kenya efter Uganda indførte hårdere straffe for homoseksualitet?

Der er altid risiko, for at bølgerne skvulper over, når der sker markante udviklinger i nabolande. Efter Uganda indførte antihomoloven, var der større fokus på LGBT-personer også i Kenya. 

Der blev afholdt en anti-homodemonstration i Nairobi i februar 2014. Også i februar lancerede en gruppe parlamentsmedlemmer et parlamentsmøde mod homoseksualitet, hvor de svor, at de ville sikre, at den kenyanske lovgivning blev udnyttet, så homoseksuelle blev retsforfulgt.

Parlamentsmedlemmerne har udbedt svar fra justitsministeren, den offentlige anklager og ministeren for de nationale registre om, hvorfor homoseksuelle ikke bliver retsforfulgt. Svaret var, at LGBT’er bliver retsforfulgt, som de skal i Kenya.

Hvordan er fremtidsudsigterne for LGBT-personer i Kenya?

Det græsrodsarbejde, som en række organisationer – blandt andet med støtte fra Sex & Samfund – udfører lige nu i Kenya vil række langt i forhold til at forbedre rettighederne for LGBT-personer.

Det er en kæmpe opgave at ændre folks opfattelser, som er blevet installeret i dem i barndommen og i kirkerne – og det vil tage lang tid.

Vi har allerede opnået at mænd, der har sex med mænd, er blevet skrevet ind i den nationale handlingsplan for hiv og aids. Dette blev gennemført efter en lang fortalerindsats inden for sundhedsvæsenet.

Og det er disse små sejre, som vil sikre, at Kenya på lang sigt bliver et land, som respekterer menneskerettigheder for alle – også LGBT-personer. 

Årets udgave af Operation dagsværk støtter i år Sex og Samfunds arbejde med at hjælpe LGBT-personer i Kenya. Operation Dagsværk finder sted 5. november.

Læs mere om året Operation dagsværk: http://www.od.dk/

Læs mere om Sex og Samfunds projekt til Operation Dagsværk 2014

http://www.sexogsamfund.dk/Default.aspx?ID=31692