Først er det vigtigt at slå fast, at verden aldrig har haft det bedre. Vi lever længere, er bedre uddannede, fattigdom er reduceret, og flere børn sendes i skole.
Det er altså ikke så slemt, som det nogle gange ser ud.
Det fortæller Michael Møller, FN-generaldirektør i Geneve, som det første, da han besøger Aalborg Universitet for at tale om FN’s rolle i det 21. århundrede, og hvilke udfordringer organisationen står over for i takt med, at verden ændrer sig.
Michael Møller er den højest placerede dansker i FN-systemet. Siden 2014 har han haft titlen som generaldirektør for FN’s kontor i Geneve, og han har mere end 35 års erfaring i FN med udstationeringer i hele verden bag sig.
Men hvis det går så godt i verden, har vi så brug for FN?
Ja, mener Michael Møller. Mere end nogensinde før.
FN som brobygger
FN spiller en vigtig rolle i forhold til at løse de problemer, som verden står overfor. Problemerne er menneskeskabte, og derfor kan, og skal de også løses af mennesker. De kræver, at landene står sammen om at løse de globale problemer.
Og her kommer FN ind i billedet som brobygger.
Michael Møller nævner 2015 som et ekstraordinært år for multinationalismen, hvor FN formåede at skabe rammerne for vigtige internationale aftaler – heriblandt klimaaftalen i Paris og Verdensmålene.
”Fattigdom er ikke bare noget, der foregår i udviklingslandene. Ingen skal stå alene med deres problemer. Og det er ikke bare op til regeringerne, men os alle sammen. Det er alles ansvar”.
Global solidaritet
”Det kræver en massiv støtte fra civilsamfundet. Vi skal genopfinde den globale solidaritet og vende tilbage til den værdibaserede ledelse for vores planet. Vi skal blive enige om et sæt af regler for i dag og i morgen og sikre, at vi ikke efterlader nogen. Vi skal have evnen til at overleve og fortsætte med at forbedre fred og rettigheder for alle.”
Michael Møller peger på to store forandringer, han er overbevist om vil ændre verden fuldstændig.
Flygtningestrømmen til byerne er den ene. I 2050 vil 70 procent af verdens befolkning bo i byerne. Imens stiger verdenshavene, og det vil medføre store oversvømmelser i kystnære byer, fortæller Michael Møller.
Den anden store udfordring, er den teknologiske udvikling. Især kunstig intelligens ’kommer til at ændre vores liv fuldstændigt’.
”Regeringer har ingen idé om hurtigheden og indflydelsen, men vi bliver nødt til snart at tale om det. Det får en enorm indflydelse på os alle sammen. Vi skal skabe fremtiden. Og ikke lade fremtiden skabe os. Vi står over for en enorm udfordring. Det er vigtigt, at vi bevæger teknologien i den rigtige retning, så den tjener menneskeheden bedst muligt. Verden er i hastig forandring, og vi har alle et ansvar for at forstå denne forandring og tilpasse os den,” siger han.
Et forbedret FN
FN spiller en vigtig rolle som brobygger mellem verdens lande i at løse udfordringerne, men det kræver, at FN gennemgår en omstrukturering, hvis organisationen skal kunne varetage sin globale rolle i det 21. århundrede, erkender Michael Møller.
Dog mener han, at den negative omtale af FN skygger for alt det positive, som FN har indflydelse på i vores hverdag verden over.
”Opfattelsen af FN er ikke, hvor den bør være. Der er stadig brug for forbedringer, men FN er bedre end sit ry,” understreger Michael Møller.
Arrangementet var organiseret af FN-forbundet i Nordjylland i samarbejde med Aalborg Universitet.