”Det er både fascinerende og lidt en oplevelse af at være slået tilbage til 60’erne og 70’erne.”
Sådan fortæller Tore Asmussen, international sekretær i Danmarks Lærerforening, om de udfordringer der kan være ved at samarbejde med en lærerforening i Bolivia.
Ulandssekretariatet og DLF har siden 2013 haft et fælles projekt med lærerforeningerne i Bolivia. Her arbejdes der for at styrke de to lærerforeninger i Bolivia – CONMERB (organisationen for landlærere) og CTEUB (organisationen for bylærere) – både enkeltvis og i samarbejdet mellem de to organisationer.
”Før i tiden havde Bolivia to læreruddannelser, som dermed krævede to fagforbund. Lærerne på henholdsvis landet og i byerne havde nemlig meget forskellige løn- og arbejdsforhold – og også forskellige læseplaner. På landet skulle man fx lære meget om landbrug og håndværk, hvor skolerne i byen har haft mere fokus på det akademiske. Men det ændrer sig nu”, fortsætter Tore Asmussen.
Fra politisk side har man nu valgt kun at have én læreruddannelse i Bolivia, hvilket betyder, at der på sigt skal være et ens udgangspunkt i skolerne blandt andet i forhold til læseplaner, men at der samtidig også skal være plads til en vis frihed lokalt.
Underliggende politiske stridigheder
Noget, som Tore Asmussen bifalder ved Bolivias politik, er den ifølge ham progressive holdning til uddannelse fra regeringens side.
”Man har fx i Bolivia en meget stærkt holdning til modersmålsundervisning for de oprindelige folk. Man har nogle meget stærke tanker og ideer om at sikre en vis diversitet i uddannelsessystemet. Og så er Bolivia også et af de få lande, der har sagt nej til PISA-undersøgelser. De synes ikke, at de er noget værd, da de kvantificerer noget, der ikke kan kvantificeres. Og det er lige i Danmarks Lærerforenings ånd, for vi synes ikke, det er en begavet måde at prøve at sammenligne kundskaber i lande på”.
Men politikken i Bolivia kan også give udfordringer for dansk fagbevægelses indsats. For i modsætning til dansk fagbevægelse, så er fagforeningslederne i Bolivia tæt knyttet med politiske partier. Det gør, at de både internt i organisationerne og imellem dem har mange partipolitiske diskussioner og uenigheder.
Læs hele artiklen hos Ulandssekretariatet