Vi kan ikke fortsætte med at handle med Israel uden at stille politiske krav

Hebron på den israelsk-besatte Vestbred: Israelske soldater tilbageholder den 15-årige Mustafa al-Husays efter at have skudt og såret ham.


Foto: Amer Shallodi/Anadolu Agency via Getty Images
Laurits Holdt

21. august 2023

Jørgen Harboe

Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.

Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.

Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.

Læs flere blogindlæg fra Jørgen Harboe

Den 17. august skrev det internationale nyhedsbureau AP, at USA har givet Israel grønt lys til århundredets våbenhandel. Den israelske våbenindustri har fået lov til at sælge Tyskland et system til forsvar mod ballistiske missiler. Prisen er 3,5 milliarder dollars – ca. 24 milliarder danske kroner. Den amerikanske regerings tilladelse er nødvendig, fordi missilforsvaret er udviklet i samarbejde med USA’s våbenindustri.

Eksportaftalen er den største, som Israel nogensinde har indgået på våbenområdet og en begejstret israelsk premierminister Benyamin Netanyahu betegner den da også som ’historisk’.

Raketkaster og vacciner

Der foreligger intet om, at den tyske eller amerikanske regering har stillet politiske betingelser for at godkende handlen. På den måde minder aftalen om den, det officielle Danmark indgik i januar, da vi købte artilleri og raketkastere i Israel for 1,8 milliarder kroner. Heller ikke Danmark stillede politiske betingelser for det store statslige indkøb af våben i Israel.

Da statsminister Mette Frederiksen i februar 2021 mødte Netanyahu i Jerusalem sammen med Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz, handlede mødet ifølge statsministeriets pressemeddelelse udelukkende om et eventuelt samarbejde med Israel for at sikre Danmarks og Østrigs forsyninger med coronavaccine. Hverken Kurz eller Frederiksen stillede politiske betingelser for aftalen, der aldrig har fået praktiske konsekvenser, men dog givet Netanyahu vind i sejlene.

Politisk tomrum

I alle tre tilfælde, har de vestlige statsmænd og embedsmænd ageret, som om de handlede i et politisk tomrum: som om en stor aftale eller en stor handel med Israel kan gennemføres uden politiske konsekvenser i Mellemøsten. De lukker bevidst øjnene for, at Israel er en krigsførende våbenmagt, der på 56. år med vold opretholder en ulovlig besættelse af Palæstina og for, at store våbenhandler og vaccineaftaler naturligvis gavner det skrøbelige styre i Jerusalem og indirekte svækker palæstinenserne, hver gang de vestlige lande handler med Israel hen over hovedet på dem.

Jeg synes, at det officielle Danmark fortsat skal handle med Israel, også købe israelske våben, hvis det giver mening i dansk sammenhæng. Men samhandlen må gøres betinget af at Israel overholder folkeretten! Staten Danmark må kun købe våben og vacciner i den jødiske stat, hvis Israels regering er villige til at gå i meningsfuld åben dialog med os om at bringe den ulovlige besættelse af Palæstina til ophør. Det nytter ikke at lade som om, at militært samarbejde med besættelsesmagten Israel er Business as Usual.

Siden nytår har israelske soldater eller bosættere i gennemsnit dræbt et palæstinensisk barn eller en voksen hvert eneste døgn som følge af den ulovlige besættelse af Vestbredden.