Vægten af 125.000 Boeing 747, eller nok materiale til at bygge en tro kopi af Eiffeltårnet 4.500 gange.
Det er den mængde elektronisk affald, der årligt bliver produceret i verden.
Beregningerne stammer fra en rapport fra World Economic Forum, der blev præsenteret under topmødet i Davos sidste uge.
80% af den enorme mængde brugte smartphones, pc’er, fjernsyn og andet el-skrald bliver ikke genbrugt. Ud af dette er der 4%, som bliver aflagt i almindeligt husholdningsaffald.
Endestationen for resten af mængden kan ikke dokumenteres. Men det er helt sikkert, at meget af det bliver sendt til Afrika eller andre regioner med en mere mangelfuld affaldshåndtering end den, vi eksempelvis kender i Danmark.
I Nigeria er der omkring 100.000 arbejdere i den uformelle sektor for genbrug. Her er det ikke ualmindeligt, at store dynger af elektronik bliver afbrændt for at brænde plastikken af, så de ædlere metaller bliver tilgængelige, lyder det i rapporten.
Dette er yderst farligt for helbredet, da afbrændingen kan udsætte arbejderne for giftige dampe samtidigt med, at det forurener det omgivende miljø.
Cirkulær økonomi
En løsning på problemet kan være cirkulær økonomi, lyder det i undersøgelsen. Det er en model, hvor man forsøger at undgå at smide værdifulde ressourcer ud som affald.
Produkter bør designes, så de er holdbare og de nemt og sikkert kan genbruges, når de ikke længere fungerer.
Dette kan foregå ved, at virksomheder kan tilbyde at købe produkter tilbage, når de er udtjente, eller mere radikalt, hvor forbrugerne leaser produkter frem for at købe dem.