Vietnams reformer “går for langsomt”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Både amerikanske repræsentanter og folk fra Verdensbanken gav i weekenden Vietnams forhåbninger om at blive medlem af Verdenshandelsorganisationen, WTO, et boost, men slog samtidig fast, at det kommunistiske land må gøre mere for at åbne sine markeder og reformere økonomien.

Direktør i Verdensbanken, Shengman Zhang, sagde efter 4 dages møder med vietnamesiske regeringsrepræsentanter, at “Banken fuldt ud støtter Vietnams ambitiøse mål om at blive medlem af WTO ved udgangen af 2005”, men advarede samtidig om, at måldatoen gør det nødvendigt, at vietnameserne “hurtigt tager skridt til at fuldføre vidtgående markedsreformer inden de nærmeste 2 år.”

Den amerikanske charges dáffaires i Vietnam, Robert Porter, roste de økonomiske fremskridt, men lagde til, at reformerne “ikke går hurtigt nok til at møde Vietnams måldato for indtræden (i WTO).” Vietnam indgik en tosidet handelsaftale med USA i juli 2000, 5 år efter at de gamle fjender genoptog de diplomatiske forbindelser, som havde været frosset ned siden afslutningen på Vietnam-krigen i april 1975.

Handelsaftalen sås som et første skridt, der skulle bane Vietnam vejen ind i det forjættede land – WTO. Men amerikanerne ønsker nu, at vietnameserne nedsætter toldsatserne på flere importvarer og indgår handelsaftaler med flere WTO-medlemslande.

Vietnams eventuelle medlemskab af WTO henter støtte fra EU, og Verdensbanken vil “hjælpe til, hvor vi kan, med modernisering af toldregler og udstikning af en sikker vejbane mod WTO”, som direktør Shengman Zhang udtrykker det.

Det kommunistiske styre i Hanoi indledte den økonomiske liberalisering – Doi Moi – i 1985, men politisk holder partiet fortsat landet i et jerngreb.