Vil du på slankekur på vilde bær? Så tag til det sydlige Malawi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Behovet for fødevarehjælp er akut i det sydlige Malawi, hvor mange familier nu overlever på vilde bær i det i forvejen fattige land i det sydlige Afrika.

Af Joseph Scott

De første rapporter er begyndt at strømme ind: Mere end 1,6 millioner mennesker i Malawi vil i løbet af de næste måneder få desperat brug for fødevarehjælp. Situationen er akut i Nsanje og Chikhwawa distrikterne i den sydlige del af landet, hvor mange familier må overleve på vilde bær.

Under den seneste dyrkningssæson oplevede området lange perioder med både tørke og oversvømmelser, og det har ødelagt afgrøderne. Mange familier står tilbage med en meget beskeden høst.

En af de egnens hårdest ramte landsbyer er Nyathumbi. Her kæmper mange familier for at få et sparsomt måltid, og der kan for nogle gå op til flere dage mellem måltiderne. 

”Jeg har allerede tømt de tre sække, jeg høstede fra mine marker,” klager Zione Moresi.  Folkekirkens Nødhjælp har fulgt Zione Moleris og hendes familie siden 2008.  Zione og hendes mand har tre børn mellem 11 og 14 år.

”Mine børn går i skole på tomme maver, og de går endda til eksamen for øjeblikket. Jeg ville ønske, jeg havde en løsning på sulten, men lige nu overlever vi på håbet,” siger hun.

Oversvømmelser tog første høst

Zione fortæller, at hun under en normal høst får 13-15 sække durra, men i denne sæson er udbyttet kun på tre sække.

Hun tilføjer, at dette magre udbytte er fra hendes anden høst, for den første blev ødelagt af pludselige oversvømmelser som er almindelige i Shire flodalen. Området er samtidig også ofte ramt af tørke.

Durra er hovednæringsmiddel flere steder i Afrika, bl.a. som grød og fladbrød.

”Jeg håbede, at den anden høst ville blive bedre, fordi det stadig var midt på sæsonen. Men så forsvandt regnen, da durraen var ved at blive moden, og vi blev nødt til at redde det, vi kunne,” siger hun.

Sælger alt for at skaffe mad

Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med partneren CARD i området for at bringe befolkningen på fode igen efter oversvømmelserne tidligere på året, der ødelagde en større del af høsten.

Men der er også brug for akut fødevarehjælp, og det står Verdensfødevareprogrammet (WFP) i øjeblikket for.

”I den “magre tid” som malawianerne kalder det, er det meget almindeligt, at folk sælger deres husdyr, redskaber og husgeråd for at skaffe penge til mad,” fortæller Cecilie Winther, der er chef for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi.

Børn og voksne i landsbyen Nyathumbi kæmper for at skaffe mad, lige nu sælger de alt for at overleve, og der kan for nogle gå op til flere dage mellem mad på bordet.

Ligesom sine naboer har Zione skåret ned på familiens madrationer. Hun fortæller, at hvis de har penge til at købe majs på det lokale marked, spiser de kun én gang om dagen, nemlig sent om aftenen, så de kan få sovet.

”Majspriserne er steget på det lokale marked, og vi har ingen penge. Nu koster en 50 kg sæk 4.000 kwacha, hvor den for få måneder siden kun kostede 1.500,” siger hun.

Flokkes om de vilde bær

For at overleve spiser Zione og hendes familie nu vilde bær, de såkaldte masawu, der findes i varme områder som det sydlige amt. Men da mange familier sulter, bliver der efterhånden færre og færre bær at finde.

”Vi har mange af disse træer, men nu er alle sultne, og folk flokkes for at plukke bærrene. Nu må jeg flere kilometer væk for at finde en tallerkenfuld til børnene, når de kommer hjem fra skole,” fortæller Zione.

For at mindske sårbarheden overfor de mere eller mindre klimaskabte naturkatastrofer, som befolkningen i det sydlige Malawi er udsat for, forbereder Folkekirkens Nødhjælp nu et nyt projekt i området.

”Projektet vil ligge i forlængelse af den akutte fødevarehjælp. Vi vil bl.a. erstatte husdyr, redskaber og myggenet, som folk har solgt for at skaffe penge til mad. Vi vil også uddanne landsbyboerne i katastrofeberedskab og hygiejne, hvis f.eks området oversvømmes,” fortæller Cecilie Winther.

Løn for arbejde

Sidst men ikke mindst planlægger organisationen “cash for work-projekter”, hvor befolkningen kan få udbetalt penge ved at arbejde på små fælles projekter i landsbyen.

Projekterne skal bidrage til at beskytte befolkningen mod den barske natur. Det kan være ved at plante træer, bygge mindre diger og reparere bygninger.

———
Joseph Scott er kommunikationsmedarbejder for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk

Læs mere på
http://www.irinnews.org/Report/96205/MALAWI-Need-for-food-aid-outpaces-response