Vil du vide, hvordan klimaforandrin-gerne rammer Afrikas fattige – sådan helt konkret? Så er tilbuddet der nu

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det er svært for en dansker at forstå, hvorfor vi skal tage den globale opvarmning alvorligt og nedsætte eller ændre vores energiforbrug, når klimaforandringerne knapt er til at få øje på herhjemme.

Anderledes forholder det sig i Afrika, i Etiopien, som er et af verdens fattigste lande.

Millioner af det sultramte lands indbyggere mærker tydeligt konsekvenserne. Regnen falder ikke længere, som den plejer. Den er blevet mere ustabil, eller falder slet ikke.

Bønder og hyrdefolk, som i forvejen lever på et eksistensminimum, får sværere og sværere ved at klare sig, fordi høsten slår fejl, eller deres jord oversvømmes.

Hvis man som dansker vil have et meget konkret indblik i, hvad klimaforandrin-gerne betyder for fattige i Afrika, ligger tilbuddet der nu.

Informations Forlag udgiver onsdag (11.11.09) bogen “Når regnen falder forkert – Etiopiens kamp mod klima-forandringerne”.

Her giver forfatteren, journalist Malene Haakansson, en fattig etiopisk familie stemme i klimadebatten. Hvad ved, føler og tænker de om klimaforandringerne? Hvordan overlever de?

Malene Haakansson har fulgt familien Kassa i det etiopiske højland i et år – fulgt deres årshjul for dyrkning af afgrøder og markarbejde og den daglige kamp for mad på bordet. Vi får et særligt indblik i de hårde vilkår, men også i deres store børns drømme og håb for fremtiden.

Et udpluk:

“Hjemme i Kassas hus står der allerede 3 sække fyldt med hvede og byg. Kassa er tydeligt lettet over, at høsten ikke gik så galt, som det så ud til i oktober, da jeg sidst var på besøg. Den store regntid stoppede allerede i slutningen af august, hvor Kassas afgrøder ikke var modne og havde brug for mere regn.

Helt uventet begyndte det så at regne i november, så afgrøderne fik det vand, de skulle have. Men fordi regnen kom så sent og forskubbede afgrødernes modningsproces, blev Kassas afgrøder ramt a frost, som forventeligt kommer i slutningen af november. Frosten har dog ikke ødelagt hele høsten.

Jeg spørger Kassa, hvad han har tænkt sig at gøre, når høsten slipper op om 7 måneder. – Det er op til Gud at bestemme, hvad der skal ske i fremtiden. Jeg beder til min Gud om hjælp”, svarer han (Kassa er ortodox kristen, red.).

Jeg har svært ved at forstå, hvordan han kan tage det så afslappet. Hvordan kan en bøn hjælpe ham med at få mad på bordet? På den anden side er Kassas familie vant til at kæmpe for føden og få maden til at strække så længe som muligt”.

Bogen rummer også interviews med relevante myndigheder og jordbrugs- og klimaforskere i Etiopien og er rigt illustreret med fotografier af Mikkel Østergaard. Forordet er skrevet af klima- og energiminister Connie Hedegaard (K).

Bogens udgivelse er støttet af Udenrigsministeret.

OM FORFATTEREN
Malene Haakansson, f. 1975, journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 2002, politisk reporter på dagbladet DAGEN. Ansat hos Folkekirkens Nødhjælp siden 2003, først som advocacymedarbejder, siden september 2008 som klimamedarbejder i Etiopien. Har tidligere skrevet den anmelderroste bog, “Det værste er at dø i stilhed – stemmer fra Darfur”.

“Når regnen falder forkert”
Malene Haakansson
143 sider, illustreret
199 kr.
ISBN:978-87-7514-254-5