Kommentar af Kirsten Auken og Martin Rosenkilde
”EU må tage stærkere midler i brug mod menneskeretskrænkelser i Honduras”.
Det er overskriften på et brev, som netop er sendt til EU’s Udenrigsrepræsentant, Catherine Ashton, fra en stribe internationale NGOer, der arbejder med situationen i det mellemamerikanske land.
Baggrunden for henvendelsen er dyster. Den 28. juni 2009 afsatte militæret i Honduras den demokratisk valgte præsident Manuel Zelaya og sendte ham i eksil. Kuppet vakte bred international fordømmelse, og EU reagerede med bl.a. at suspendere sine bistandsprogrammer i landet.
De blev dog hurtigt genoptaget, efter at der i november 2009 blev holdt et ellers stærkt kritiseret præsidentvalg.
Situationen for menneskeret-tighederne var i forvejen problematisk, men siden kuppet er det gået støt ned ad bakke.
Menneskerets-forkæmpere, sociale ledere, journalister og medlemmer af oppositionen er nærmest blevet jaget vildt.
Siden juni 2009 er der rapporteret om mindst 132 mord på personer fra disse grupper, og senest er en borgerretsadvokat, der forsvarede småbønder i den konfliktramte Bajo Aguan-region, skudt ned på åben gade den 22. september.
En særlig offentlig menneskerettigheds-anklager blev ligeledes skudt og dræbt to dage senere af ukendte gerningsmænd i nærheden af sit kontor i Choluteca.
Mange andre bliver udsat for trusler og overgreb. Ifølge FNs menneskerettighedsrapportør går de fleste overgreb ustraffet hen. Kun få sager er blevet efterforsket, og næsten ingen gerningsmænd er stillet til ansvar og straffet.
Appeller til EU – mest for døve øren
Siden kuppet i 2009 har folkelige organisationer i og uden for Honduras appelleret til EU om at reagere og gribe stærkere ind end man hidtil har været villig til.
EU har et tæt samarbejde med landene i Mellemamerika omfattende både politisk dialog, udviklingssamarbejde og favorable handelsaftaler.
I Honduras omfatter udviklingsbistanden bl.a. et program på 44 millioner euro til at reformere sikkerhedssektoren, dvs. militæret og politiet. Dette program blev planlagt i 2008, altså inden kuppet, og da kuppet kom, blev programmet midlertidigt suspenderet.
Men kort efter blev programmet genoptaget i uændret form, selv om dets modtagere – militæret og politiet – havde udmærket sig ved systematisk at rende rundt i gaderne og skyde folk ned siden kuppet.
I den nuværende situation har det dog vist sig meget svært at gennemføre den planlagte reform af sikkerhedssektoren, og EU’s program står i praksis næsten stille. Et af problemerne med programmet er, ifølge lokale og internationale NGOer, at der, trods adskillige appeller til EU, ikke er nogen dialog med civilsamfundet om dette program.
Måske kommer der nu andre boller på EU-suppen
Efter Lissabon-traktaten har EU’s ”udenrigsminister” Baronesse Ashton haft travlt med at få etableret en ny og – efter planen – mere slagkraftig fælles udenrigstjeneste for EU med flere nye EU-ambassader og med EU i en stærkere koordinerende rolle ude i landene.
Et af de områder der får højere prioritet, er netop kontakten til civilsamfundet. Første skridt i den retning blev drøftet mandag på et ministerrådsmøde, hvor EU-landenes udviklingsministre vedtog en ny politisk strategi for EU’s samarbejde med civilsamfundet.
Udkastet til EUs nye civilsamfundsstrategi er et af de mest progressive dokumenter, vi har set fra EU’s side.
Centralt i dokumentet står respekten for menneskerettighederne, med en meget vigtig anerkendelse af civilsamfundet som en afgørende selvstændig aktør i ethvert velfungerende demokrati.
Strategien lægger op til at samarbejdet mellem EU og de folkelige organisationer skal have en ordentlig vitaminindsprøjtning.
EU vil udvikle køreplaner for samarbejde med civilsamfundet på landeniveau.
Disse køreplaner bør ifølge strategien tage udgangspunkt i en solid forståelse af de folkelige organisationers arbejdsområde og den bredere socioøkonomiske sammenhæng, som de indgår i – og de skal ses i tæt sammenhæng med de landestrategier for menneskerettigheder som EU også er i færd med at udvikle.
Køreplanerne bør desuden, stadig ifølge strategien, udvikles så de tager hensyn til civilsamfundets synspunkter og så de jævnligt ajourføres.
Lang vej fra papirer til praksis
Dette er en meget glædelig og vigtig ny udvikling af EU’s udviklingspolitik – i hvert fald på papiret. For der ligger stadig en kæmpe opgave foran EU og EU’s ambassader med at gennemføre disse politikker i praksis.
Et vigtigt skridt i Honduras kunne være, at EU gik i dialog med brede dele af civilsamfundet om at bidrage til at opbygge en sikkerhedssektor, der rent faktisk øger befolkningens sikkerhed – og ikke det modsatte som det er tilfældet lige nu.
Som verdens største bistandsdonor har EU en helt særlig mulighed – og dermed også ansvar – for at sikre at befolkningerne i de lande man giver bistand til, bliver bredt inddraget i beslutninger om hvordan landet skal udvikles.
EU skal ligge i front for at skabe et positivt samspil mellem regeringer og civilsamfund om fælles udvikling. Det forpligter EU til at imødegå indskrænkninger af det civile råderum, heriblandt trusler, vold og drab i alle lande, hvor det er muligt at have indflydelse.
EU må se NGOerne som nøglemedspillere
EU’s ambassaders praksis bør vise, at EU ser civilsamfundet som en nøglespiller i udviklingssamarbejdet – ikke mindst i spørgsmålet om udvikling og god regeringsførelse.
Fra civilsamfundets side vil vi holde godt øje med at EU får gjort de fine politikker til praktisk virkelighed, og vi ser frem til at samarbejde med EU om denne opgave – både her i Europa og rundt om i verden på EU- ambassaderne.
Man kan se EU-Kommissionens meddelelse om civilsamfundet
på http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2012:0492:FIN:EN:PDF
Og her de Rådskonklusioner, der blev vedtaget mandag – se
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/132870.pdf
Kirsten Auken og Martin Rosenkilde er medarbejdere i Folkekirkens Nødhjælp
Yderligere oplysninger hos:
Kirsten Auken, politisk rådgiver
E-mail: [email protected] – tlf. 33 15 28 00, direkte: 33 18 77 59
Mobiler: 25 50 21 25 og 20 76 82 70 og SKYPE kirstendca
Webs: www.noedhjaelp.dk / www.danchurchaid.org