Klimaforandringer er på alles læber. FN har netop afsluttet sit klimatopmøde i New York, og i denne uge er Frank Jensen vært, når borgmestre fra storbyer verden over gæster København i forbindelse med C40’s klimatopmøde.
Klimaforandringerne er ikke længere noget, som kun de få taler om. At klimaet forandrer sig, og at vi mennesker i højere eller mindre grad er skyld i det, er noget, som de fleste efterhånden er enige i. Hvor stor en indvirkning klimaforandringerne vil få for den enkeltes liv, kommer dog an på, hvor i verden man kommer fra.
75 procent af fillippinerne forventer, at klimaforandringerne kommer til at få stor indflydelse på deres liv. I Danmark forventer blot 10 procent det samme, viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov.
Tydelig forskel på øst og vest
30.000 mennesker i 28 forskellige lande har svaret på, hvordan de mener, klimaforandringerne kommer til at påvirke deres liv. Forskellen er stor fra øst til vest.
At klimaforandringerne er virkelige, og at mennesket til dels er ansvarlige, er et synspunkt, som får opbakning blandt størstedelen af verdens befolkning. I undersøgelsen skelnes der mellem, om mennesker er hovedansvarlige for klimaforandringer eller delvist ansvarlige. Her viser sig et overraskende resultat, idet 71 procent af inderne mener, at mennesket er den primære årsag til klimaforandringer, hvorimod det for eksempel kun er 35 procent, der mener det samme, i Norge. 48 procent af nordmændene mener, at klimaforandringerne er delvist menneskeligt forårsaget, og den samlede procentandel bliver dermed næsten den samme som i Indien.
Hvorvidt klimaforandringerne kommer til at få en reel indflydelse på folks liv, hersker der dog delte meninger om, og her ses forskellen tydeligst mellem øst og vest.
”Hvor stor en indflydelse, hvis overhoved, tror du, klimaforandringerne får på dit liv?” lyder spørgsmålet fra YouGov. Danmark ligger med sine 10 procent lavest blandt de adspurgte lande, men generelt tror folk i Norden, Vesteuropa og USA ikke, at klimaforandringerne vil få den store indvirkning på deres liv.
Denne opfattelse er en helt anden i den sydøstasiatiske region. I lande som Fillippinerne, Vietnam, Thailand og Indien, tror de adspurgte, at klimaforandringerne kommer til at få en markant indflydelse på deres liv fremover.
En forståelig forskel
At forskellen på, hvilken betydning klimaforandringerne kommer til at få, er så markant, er ifølge klimaekspert og metrolog Jesper Theilgaard ikke så underlig:
”Undersøgelsen viser et meget klart billede af, hvor klimaforandringerne kommer til at have de største konsekvenser. I Fillippinerne har de for eksempel et noget voldsommere vejr, end vi har herhjemme. De bliver ramt at store voldsomme tyfoner, mens vi oplever nogle kraftige skybrud og et par storme en gang imellem, som vi jo desuden har midler til at beskytte os mod,” siger han.
Til trods for, at klimaforandringerne er noget der dagligt diskuteres i de danske medier, så er Jesper Theilgaard ikke overrasket over, at så få danskere frygter, at det ændrede klima får en indflydelse på deres liv:
”10 procent er måske lidt lavt, men tallet undrer mig ellers ikke. Vi er meget opmærksomme på klimaforandringer i Danmark, men vi regner nok ikke med, at vi kommer til at mærke de store konsekvenser,” siger Jesper Theilgaard.
Frygt for klimaforandringer er steget
Siden 2013 er frygten for klimaforandringerne steget drastisk, det viser en undersøgelse foretaget af Pew Research Center.
Pew Research Center lavede sin første klimaundersøgelse i 2013, og på blot fem år er den globale frygt steget med over 10 procent. Den sidste undersøgelse er fra 2018, hvor gennemsnittet viste, at 68 procent af de adspurgte ser klimaforandringerne som en kæmpe trussel. Højest var andelen i Grækenland, hvor 90 procent svarede, at klimaforandringerne er en kæmpe trussel, i Israel svarede kun 38 procent det samme.
De forskellige undersøgelser har ofte forskellige resultater, og det kan derfor være svært at regne ud, hvad der er sandt. I mange lande er det svært at opnå den rette mængde data, da store dele af befolkningen for eksempel ikke er på internettet, hvor undersøgelserne ofte bliver lavet.
YouGov gør opmærksom på dette i sin undersøgelse ved at skrive, at tallene fra blandt andet Fillippinerne, Kina, Egypten og Indien ikke repræsenterer hele befolkningen, da under 60 procent er på internettet og derfor ikke har kunne svare.