Villy Søvndal vil meget gerne reparere på forholdet til Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dagen før åbningen af et stort anlagt dansk-indisk kulturprojekt i København, India Today / Copenhagen Tomorrow, retter udenrigsministeren en appel til den indiske regering om at indstille den nu et år lange boykot af det officielle Danmark.

“Vi ønsker naturligvis at videreføre det historisk tætte forhold til Indien. Vi har gentagne gange sendt budskabet om vores stærke ønske om at komme videre og se fremad”, anfører Villy Søvndal (SF) overfor Berlingske fredag.

Den indiske straffeaktion mod Danmark skyldes den omstridte sag om våbensmugleren Niels Holck, som inderne vil have udleveret, fordi de anklager ham for at støtte en lokal oprørsgruppe via medvirken til våbennedkastninger fra luften. Inderne mener det er støtte til terrorister.

Den tidligere VK-regering gav efter års diplomatisk tovtrækkeri klar bane for udleveringen, men den blev underkendt af to danske domstole, og siden da har regeringen og Folketinget været lagt på is af Indien til skade for danske interesser på kæmpelandets marked.

Ifølge Berlingskes oplysninger har regeringen i New Delhi blankt afvist den danske opfordring til dialog.

Indernes boykot betyder, at regeringen og myndighederne i New Delhi ikke vil mødes med danske ministre og politikere.

Det lammer ifølge Dansk Industri projekter i Indien – bl.a. inden for vand og vindenergi – hvor danske virksomheder er involveret – se mere på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-06-12/danske-virksomheder-vil-levere-vandprojekter-til-i

Danida har lukket ned i Indien for længst

Danmark har ikke ydet langsigtet statslig bistand til Indien i adskillige år, oprindeligt i protest mod at Indien blev en atommagt.

Senere har inderne tilbagebetalt alle udestående fordringer på udviklingslån fra Danmark.

Det skete udfra opfattelsen i New Delhi af, at den store regionale magt i Sydasien ikke ønsker at blive betragtet som en bistandsmodtager. Indien yder selv udviklingsbistand til en stribe andre lande.

Derimod er en række danske NGOer involveret i projekter og tiltag i Indien, de fleste af overvejende humanitær karakter.

Indien var et af de første lande overhovedet, der modtog dansk bistand, og i årtier kørte et stort bistandsprogram, koncentreret geografisk om udvalgte delstater.

Se også telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-08-12/efter-rets-mest-omfattende-kulturbegivenhed-india
og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-11-11/skarp-udtalelse-fra-christian-friis-bach-far-inder