VK: Bistand og militær skal spille sammen

Redaktionen

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer et fælles nyt initiativ for, som det hedder, at “øge den samlede effektivitet af Danmarks fremtidige civile og militære bidrag i områder, hvor der er indsat danske styrker”.

Over de seneste år er der indhøstet nye erfaringer hermed på Vestbalkan, i Eritrea, Afghanistan og Irak, fremgår det af en fælles pressemeddelelse tirsdag fra Udenrigs- og Forsvarsministeriet.

Formålet med den samlede danske indsats i et område er at stabilisere og normalisere forholdene så hurtigt som muligt. Ud over den militære operation handler det i høj grad om konkrete forbedringer af befolkningens levevilkår, bl.a. genetablering af vand- og elforsyning og genopretning af den lokale administration og ordensmagt.

For civilbefolkningen vil der være en lige linje mellem forbedring af den sociale og økonomiske situation i området og forbedringer af sikkerhedssituationen. Regeringen vil derfor med det nye initiativ sikre, at der sker en øget samtænkning af den danske indsats i indsatsområdet for de danske styrker.

Alle aktørers indsatser – politi, beredskabskorps, forsvar, Udenrigsministeriet og i videst muligt omfang de civile hjælpeorganisationer – skal fra første færd ske fokuseret og koordineret. Dette kan medvirke til at forkorte den militære operation samt sikre den størst mulige effekt i anvendelsen af danske ressourcer inden for en internationalt koordineret ramme.

Initiativet indeholder følgende elementer:
– En koncentreret dansk civil indsats i det ansvarsområde, hvor det danske militære styrkebidrag indsættes.
– Etablering af en stående embedsmandsgruppe til tidlig planlægning og samtænkning af de militære og civile indsatser i området.
– Udsendelse, hvor det skønnes muligt, af en ekspert, der sikrer en fokuseret og effektiv lokal koordination af de danske indsatser.
– Op til 15 mio. kr. ekstra om året til civile aktiviteter, som kan udføres af lokal arbejdskraft eller af de danske styrker, når sikkerhedssituationen tilsiger det.

Normalt vil det være de civile organisationer, som gennemfører de civile stabiliseringsindsatser. Hensigten er ikke at gøre de danske styrker til en bevæbnet nødhjælpsbrigade, men undtagelsesvist kan det være nødvendigt for militæret selv at gennemføre mindre projekter i lokalområdet, når sikkerhedssituationen er vanskelig, hedder det i den fælles pressemeddelelse.

For yderligere information, læs kronikken i Berlingske Tidende den 10. marts 2004 og selve oplægget udarbejdet af en fælles arbejdsgruppe. Begge dele findes på de 2 ministeriers hjemmesider: www.um.dk og www.fmn.dk .

Kontaktpersoner: Udenrigsministeriet: kontorchef Jan Top Christensen, tlf. 33 92 14 24; Forsvarsministeriet: kontorchef Birgitte Juul, tlf. 33 92 24 80.