Vold mod hjælpearbejdere værst i Vest- og Centralafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Angreb mod hjælpearbejdere

I 2016 var 288 hjælpearbejdere verden over ofre for voldelige angreb. Blandt dem blev 101 dræbt, 98 såret og 89 bortført.

Med undtagelse af 2013 har der i de seneste 11 år været gennemsnitligt 278 ofre årligt.

Størstedelen af angrebene i 2016 fandt sted i Afghanistan, DRCongo, Somalia, Sydsudan og Syrien.

Halvdelen af alle de overfald og angreb mod hjælpearbejdere, der foreløbig er registreret i år, finder sted under kriser og konflikter i Vest- og Centralafrika.

194 angreb fandt sted i Den Centralafrikanske Republik (CAR), 116 i Mali, 76 i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) og 19 i Nigeria.

Siden nytår har 18 humanitære hjælpearbejdere mistet livet.

Hver femte på flugt i CAR

I Vest- og Centralafrika er omkring otte millioner mennesker i øjeblikket fordrevet, og næsten 20 millioner har et akut behov for beskyttelse. Af dem er over halvdelen børn.

Den Demokratiske Republik Congo er det afrikanske land med det højeste antal fordrevne personer. 3,8 millioner er på flugt inden for landets grænser, mens omkring en halv million er flygtet til nabolandene.

I Den Centralafrikanske Republik har fortsatte kampe mellem væbnede grupper tvunget en million mennesker til at flygte fra deres hjem. Det svarer til mere end en femtedel af befolkningen.