Vor mand i Kina fylder 60

Forfatter billede

Fødselaren er begejstret for dansk design, arkitektur, litteratur og ballet og tillægger kulturvinklen stor betydning i sit virke som ambassadør i det enorme land.

Det er bl.a. her han vil gøre Danmark kendt hos kineserne.

“H. C. Andersen er en fantastisk platform for Danmark, da alle kender ham her, men vi skal også fortælle om alt dét, vi kan og står for”, siger han i et fødselsdagsinterview med Berlingske.

“Vi ses som en kreativ, grøn nation. Kineserne er optagne af vindmøller, kreativt industrielt design og udvikling af velfærdssektoren. Her er et vældigt marked og i forhold til samarbejdet med myndighederne er der stor interesse for at lære af vores ombudsmands-institution”, gør han gældende overfor avisen.

Carsten Damsgaard lægger til, at det gør os ekstra interessante i kinesiske øje, at vi som eneste nordiske land har indgået en aftale om strategisk partnerskab med Kina.

Karrieren

Gårdejersønnen fra jyske Gjellerup havde som ung ikke landbruget i sigte, men stilede på den samfundsfaglige linje på Herning Gymnasium mod verdensscenen.

Scient. pol. studiet i Aarhus – ofte kaldet magtens rugekasse – supplerede han nemlig med studier i Paris og et praktikophold hos FN i New York, så han var karriereklar, da han blev færdig som cand.scient.pol. i 1981 og som 25-årig kandidat sekretær i Udenrigsministeriet.

Første udepost var i Paris, hjemme blev han som sidejob sekretær for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, var ministerråd ved NATO-repræsentationen i Bruxelles, og fra en kontorchefstilling hjemme fik han den første ambassadørpost i Tel Aviv i 2003.

Han var i en periode politisk direktør på Asiatisk Plads og blev så ambassadør i Afghanistan.

“Posten i Kabul var den mest spændende og udfordrende, man kunne få. Med skudsikker vest som daglig påklædning uden for”, har han bemærket.

Privatlivet

Fra Kabul gik det til Tokyo, hvor fire travle ambassadørår blev brugt til at udbygge forbindelserne mellem Japan og Danmark – ofte med kongelig deltagelse. Næste skridt blev så hoppet til Beijing – et geografisk spring på 2.100 km, men endnu større politisk, økonomisk og demografisk.

Privat er han gift med Esben Karmark. “Herude interesserer man sig ikke for mit privatliv, men i Israel oplevede vi en stor positiv interesse, hvor vi nærmest blev behandlet som en slags celebrities”, bemærker han til Berlingske.

Damsgaard afløste Friis Arne Petersen, der drog til Berlin. Se også

http://u-landsnyt.dk/nyhed/04-01-15/erfarne-danida-drenge-bytter-g-rde-i-rokade-senere