Der har altid været fattige, men holdningerne til dem har ændret sig. Ben Lewis’ film om fattigdom historisk set, der vises i aften på DR 2 kl. 23.00-23.50 som led i Why Poverty-kampagnen, fører os på en tidsrejse med start tilbage i yngre stenalder.
Det skriver DR online tirsdag
Rejsen er som en drøm. Du falder i søvn, bliver fattig og fortsætter fra det ene århundrede til det næste. Når du vågner af drømmen, er du så blevet klogere på fattigdom i dag?
Du falder i søvn, og snart er du i drømmeland. Din drøm starter med denne tanke: “Hvis vi vil fjerne fattigdom, må vi først forstå fattigdommens historie.”
Sådan begynder Ben Lewis’ rejse gennem tiden. Filmen ser på menneskets behov, lige fra dengang vi var jægere og samlere og ikke kunne være sikre på at finde mad hver dag, til nutidens kapitalistiske samfund.
Fattigdom var normen
Op igennem det meste af historien “har alle i hele verden været fattige”, pointerer økonomen Jeffrey Sachs. Fattigdom var normen, så det var ikke noget, man tænkte særligt over.
Faktisk var det først i antikkens græske teater, at fattigdom blev taget op til en slags debat. Og middelalderen viste os, at der findes bureaukratier og systemer, der bygges på andres lidelser.
“Sådan er det nu, og sådan har det altid været”, siger historikeren Tim Hitchcock.
Men findes fattigdom så naturligt i alle civilisationer?
“Fattigdom er konsekvensen af udplyndring, siger den latinamerikanske kommentator Oscar Guardiola-Riveria i filmen med reference til inkaernes undergang”.
Han bakkes op af historikeren Emmanuel Akyeam Pong:
“Før kolonitiden havde afrikanerne en blomstrende økonomi. Da portugiserne dukkede op, og sømændene så de travle kystbyer med al deres handel og økonomiske velfærd, tænkte de: “Her må vi tage over”.
Fattiggårde proppet til bristepunktet
Læs videre på
http://www.dr.dk/Undervisning/Hvorforfattigdom/Dokumentar/Dokumentarfilm/Om_filmene/Stakkels_os.htm
Se også http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/11/27/135039.htm