Verden står med en historisk udfordring – 65 millioner flygtninge og fordrevne er et rekordstort antal. Der raser krige og konflikter i Mellemøsten og Afrika – og mere end 130 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp. Samtidig er tendensen, at nødhjælpsarbejdet er blevet farligere end nogensinde, og i alt 4.000 humanitære medarbejdere er blevet ramt af angreb de seneste 20 år. Nødhjælpsarbejdere skal altså løbe stærkere end nogensinde før samtidig med de lever med faren for kidnapning, drab og angreb.
Sådan skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse der fortsætter:
”Vi har i Dansk Flygtningehjælps mere end 5.000 dygtige og engagerede medarbejdere, der arbejder i nogle af verdens farligste lande med de mest komplekse kriser. Lande som Syrien, Irak, Sydsudan, Afghanistan og Den Centralafrikanske Republik er præget af historisk alvorlige kriser, og samtidig har det internationale samfund simpelthen ikke kapacitet til at klare de enorme humanitære udfordringer, som vi er vidne til i verden i dag. Det betyder, at vores medarbejdere er nødt til at arbejdere hårdere end nogensinde og det under meget vanskelige og farlige vilkår,” siger Andreas Kamm, Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
Læs også interviewet med Dorte Jessen fra FN Verdensfødevareprogram i anledning af World Humanitarian Day: Gør det af de rette grunde (18.08.2016)
Flere end 1400 nødhjælpsarbejdere dræbt siden 1997
Nye tal fra viser, at siden 1997 er over 1000 nødhjælpsarbejdere blevet kidnappet, mere end 1400 dræbt og mere end 1300 såret, mens de udførte deres humanitære arbejde.
”Vi arbejder i de mest ustabile områder i verden, hvor kriser og konflikter udspilles i et krydsfelt mellem økonomiske, politiske, sociale, religiøse og etniske skillelinjer og interesser, og det gør det meget vanskeligt at manøvrere på jorden. Fronterne rykker sig, pludselige flygtningestrømme eller akutte behov opstår. Vi må konstant være forberedt på nye situationer og sikkerhedsmæssige udfordringer, og det kræver kompetente, ansvarlige og dedikerede medarbejdere, som skal have en stor tak for den indsats de lægger for dagen,” siger Andreas Kamm.
På World Humanitarian Day skal Dansk Flygtningehjælp mødes med FN’s Flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi. Dansk Flygtningehjælp er UNHCR’s største NGO-partner og mødet skal bruges på at konsoliderer det gode samarbejde, organisationerne har.
”Det er en mulighed for at genbekræfte vores gode forhold og partnerskab med UNHCR. I en på mange måder forfærdelig situation verden over, er der mere brug for UNHCR end nogensinde før – og vi er glade for og stolte over, at vi kan bidrage og sammen med dem skabe løsninger for verdens mange flygtninge og fordrevne. Vores dedikerede medarbejdere gør hver dag en konkret forskel for mennesker, der har behov for humanitær bistand,” siger Andreas Kamm.
Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største humanitære organisation og arbejder i 40 af verdens brændpunkter såsom Syrien, Irak, Sydsudan, Somalia, Afghanistan og Den Centralafrikanske Republik. Dansk Flygtningehjælp yder hvert år nødhjælp og langsigtede løsninger til mere end 2,5 millioner mennesker verden over.
World Humanitarian Day markerer dagen, hvor 22 nødhjælpsarbejdere blev dræbt af en bombe på FN’s hovedkvarter i Baghdad i 2003. Siden dengang er dagen blevet brugt til at udtrykke respekt for humanitære medarbejdere verden over, men også at styrke forståelsen og respekten for den internationale humanitære lov.