WWF begejstret for resultater af topmøde om truede dyr

giant_manta_adf
Thomas Jazrawi

WWF er begejstret for resultaterne på det netop overståede topmøde i FN-konventionen vedrørende  handel med truede dyr og planter, CITES CoP17-mødet i Sydafrika.
 
Masser af arter er nu bedre beskyttet end før – og kampen mod krybskytteri og illegal handel med dyr og planter er væsentligt styrket, vurderer WWF’s delegation ved CITES Cop17-møde.
 
Topmødet optrappede indsatsen mod handel med elfenben og horn fra næsehorn og vedtog internationale forbud mod handel med skældyr og den afrikanske grå papegøje.  Der blev vedtaget strenge regler for handel med silkehajer, rævehajer, djævlerokker og palisandertræ.
 
“Med et stigende krybskytteri og en voksende illegal handel med truede dyrearter, var der behov for dristige beslutninger på CoP17-mødet. Nu er disse beslutninger rent faktisk en realitet. CoP17-mødet må derfor betegnes som en stor succes for arbejdet med beskyttelse af truede dyr og planter”, siger WWF’s koordinerende delegationsleder ved CITES CoP17-mødet, Theressa Frantz.
 
Korruption og forbruger-efterspørgsel
WWF-delegationen understreger vedtagelsen af lukning af de indenlandske elfenbens-markeder – samtidig med at CoP17 bakkede op om den såkaldte NIAP-proces (National Ivory Action Plan), der hjælper og giver vejledning til lande, der ikke gør nok for at standse den illegale handel med elfenben.
 
CoP17 understregede over for Vietnam og Mozambique, at de må slå hårdt ned på den illegale handel med horn fra næsehorn – ellers må de to lande imødese handelssanktioner. Topmødet vedtog også forbedrede sporbarheds-mekanismer, der står centralt i bestræbelserne på at udvikle et bæredygtigt fiskeri af hajer og rokker.

“Topmødet fik strammet op på reglerne for de omdiskuterede tigerfarme og handel med dyr opdrættet i fangenskab. Og for første gang vedtog CITES resolutioner vedrørende korruption og reduktion af borgernes efterspørgsel efter truede dyr og dyre-dele. Det er alt sammen meget positivt”, understreger programleder for biodiversitet og skov, WWF Verdensnaturfondens wildlife-ekspert, Bo Normander.