FN’s Verdensmål har betydning for alle danskere, vores børn og børnebørn. De 17 verdensmål skal være med til at sikre, at vi ikke ødelægger vores eksistensgrundlag ved at drive rovdrift på klodens ressourcer.
I den forbindelse er det et plus, at klima og miljø bliver fremhævet som ét ud af fire prioriterede områder.
Desværre er der stadig en del mangler i den danske handlingsplan set fra WWF’s side. Mange af de ambitioner og initiativer, som bliver nævnt i handlingsplanen, bygger nemlig på løfter, der allerede er givet i forvejen i andre sammenhænge.
”Det er godt, at regeringen endelig er kommet ind i kampen for at gøre FN’s verdensmål til en del af dansk politik. WWF Verdensnaturfonden vil presse på for og samarbejde om at sikre et endnu højere ambitionsniveau til glæde for klimaet, miljøet og mennesker over alt i verden. F.eks. kan vi gøre meget mere for at reducere de negative effekter af vores hjemlige ressourceforbrug, som i høj grad går ud over verdens fattigste lande,” udtaler Jacob Fjalland, der er international programchef i WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.
På flere områder er der i høj grad plads til mere ambitiøse tiltag i regeringens handlingsplan. Der er for mange indsatser, der bygger på løfter vi allerede har givet i EU-regi og andre internationale aftaler.
”Regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål læner sig op ad det man i politiker-sprog kalder for en ’gratis omgang’. Vi ser dog handlingsplanen som et udgangspunkt for den videre debat, og WWF Verdensnaturfonden er klar til at samarbejde om at bringe de rigtige løsninger i spil,” siger Jacob Fjalland.
Vi skal tage hånd om Danmarks globale fodaftryk
Et af de områder, som regeringen burde være mere ambitiøse på er Danmarks globale fodaftryk. Selvom vi er et lille land, så har Danmark så stort et forbrug af ressourcer. Hvis alle mennesker på jorden havde samme forbrug som os, så havde vi brug for hele tre jordkloder for at dække behovet.
Derfor er mål 12, der handler om bæredygtigt forbrug og produktion, et punkt som Danmark bør være ekstra opmærksom på. Desværre er der ikke de helt store ting at komme efter på det punkt i regeringens handlingsplan. Det efterlader en stor del af problemet i de fattige lande, der lægger jord til produktion af de ressourcer som vi bruger i Danmark. Det bør Danmark være med til at løse ved f.eks. at stille krav til den måde vores varer bliver produceret. En del af løsningen er f.eks. at øge krav til danske virksomheder om en mere ansvarlig produktion af råvarer som soja, gummi og palmeolie. Et område som WWF Verdensnaturfonden har arbejdet med i mange år.
”Ved at stille krav om ansvarlig produktion til vores import kan Danmark være med til at sikre bæredygtige produktionsformer uden for Danmarks grænser. Det vil samtidig styrke et mere bæredygtigt forbrug herhjemme. Det er til gavn for alle – præcis som det er tiltænkt med verdensmålene,” siger Jacob Fjalland.