WWF: Den sibiriske tiger tilbage i Kina – ny video beviser det

Forfatter billede

En enestående video af en sibirisk tiger-mor og hendes legende unger dokumenterer, at den største af alle tigerarter er tilbage i Kina. De infrarøde optagelser er blevet til via en WWF-kamerafælde og viser en tigerfamilie dybt inde i Kina.

Det er banebrydende, da fodspor tidligere var det eneste bevis man havde for tigerens udbredelse i disse egne, skriver Verdensnaturfonden WWFs danske afdeling på sit website torsdag.

WWF-optagelsen er resultatet af årtiers arbejde for at genetablere bestanden af tigre i Kina.

“Videoens to stjerner – de legende tigerunger – er cirka halvandet år gamle og levende beviser på, at vilde sibiriske tigre er begyndt at sprede sig og slå sig ned i det indre Kina. De her fantastiske optagelser viser frugten af mange års bevaringsarbejde”, siger biolog hos WWF Verdensnaturfonden i Danmark Thor Hjarsen.

Man kan se videoen og andre flotte tiger-fotos på

http://www.wwf.dk/?11900/Enestende-video-af-amurtiger-familie

Levesteder genoprettet

I 2010 udpegede WWFs Kina-afdeling flere prioritetszoner for bevarelsen af den truede sibiriske tiger.

Via bevarelsesprojekter i de udpegede områder er det lykkedes at genindføre bestanden af tigerens byttedyr – herunder hjorte – samt at etablere og vedligeholde korridorer, der tillader tigrene at bevæge sig frit fra et område til et andet: 

“Mangel på byttedyr udgør en trussel mod vilde tigre. Derfor har WWF sammen med partnere genskabt tigerens byttebestand ved at genoprette deres levesteder, skabe korridorer og bekæmpe krybskytteri. Efter at have set optagelserne står det klart, at det hårde arbejde har givet pote. Den sibiriske tiger er på vej tilbage”, vurderer Thor Hjarsen.

Var på randen af uddøen

Engang fandtes der sibiriske tigre i hele det nordlige Kina, det russiske Fjernøsten og den koreanske halvø.

Men i begyndelsen af 1940’erne havde jagten på tigre reduceret bestanden så kraftigt, at den var på randen af total udryddelse. På det tidspunkt var der kun så få som 40 vilde sibiriske tigre tilbage i naturen. 

Rusland var det første land, der ved lov gav tigeren fuld beskyttelse, hvilket fik bestanden til at vokse til 300-400 tigre i dag. De fleste af dem holder til i de russiske egne allerlængst mod øst ved grænsefloden Amur til Kina. 

WWF samarbejder med alle tiger-lande om at nå `Tx2-målet` – en fordobling af den samlede globale tigerbestand inden 2022, som ifølge den traditionelle kinesiske kalender er det næste tigerår. 

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-01-15/inderne-vi-har-n-sten-13-flere-tigre-nu-end-i-2011

Smuk og stadig meget truet

Sibirisk tiger kaldes også Amur tiger. Den lever vildt i den asiatiske skovtype, som kaldes taiga. Arten er et af verdens mest truede pattedyr. 

Der er knapt 700 sibiriske tigre i dyreparker og zoologiske haver rundt om i verden – langt flere end i naturen – og man har etableret et avlsarbejde om at bevare dem. 

Flere danske ZOOer og dyreparker deltager i det internationale avlssamarbejde. 

Der findes seks arter af tigre i dag, Engang var der ni, men de tre er udryddet. Tigeren er udbredt fra Sibirien til Indonesien. Både dens størrelse og farvemønstre er forskellige. I de kølige leveområder mod nord er tigeren størst og har den tykkeste pels.

En velvoksen han af sibirisk tiger kan nemt veje over 400 kg og er den største rovkat overhovedet – større end en hanløve. 

Nedlagte dyr sælges til svimlende priser

De største trusler mod tigrene er jagt og opdyrkning af deres leveområder. Tigrene er fredede, men jagten er svær at kontrollere.

Krybskytteri er en god forretning, da alt på en tiger kan sælges. Skindet bliver brugt til pelsværk og dekoration.

Kløer, ører, tænder, nyrer, blod og alle andre dele af tigerens krop bliver handlet til svimlende priser. Det skyldes en udbredt gammel overtro i Asien om at disse kropsdele og -vædsker overfører tigerens styrke og kan kurere diverse lidelser.

Tigrene yngler i zoologiske haver og de fleste unger overlever, fordi der her er føde nok. Flere gange har man forsøgt at sætte tigre, født i fangenskab, ud i naturen.

Det lykkes desværre meget sjældent, da der er mangel på egnede områder til dem og fordi unge tigre optrænes i jagtteknik af deres mødre i årevis, før de kan jage selv i den frie natur med dens barske krav om overlevelse.

Hannerne opretholder territorier på op til 700 km2 med flere enlige hunner. Hunnerne undgår hinanden og de to køn mødes kun i parringstiden

To unge tigre aflivet i Københavns ZOO

I juni 2007 blev to unge hantigre aflivet i Københavns Zoologiske have, da der ikke længere var plads til dem i tigergraven eller i andre ZOOs.

Der var tale om unger født i ZOO, som nu var nået den alder, hvor de normalt ville forlade flokken. Talsmanden for Zoo fortalte, at der ikke var plads til dem i haven, og at der ikke var andre zoologiske haver af den seriøse slags, som stod og manglede dem. 

Mange synes umiddelbart, at det er forkert at dræbe dyr, som tilhører en truet dyreart. Hertil svarede Zoo på Valby Bakke, at tigeren ganske rigtig er truet i naturen, men at der er tigre nok i zoologiske haver til at kunne opretholde et sundt avlsprogram.

Desuden er tigeren først of fremmest truet, fordi der mangler levesteder og fødegrundlag for de vilde tigre.