WWF: Forbrugerne kan redde skove i Latinamerika for få ører

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Soja i foder til danske grise tærer på Latinamerikas skove, miljø samt menneskers helbred, men det vil kun koste forbrugerne en øre pr. kilo svinekød, hvis de hjemlige svin blev fodret med mærket soja, anfører WWF Verdensnaturfonden.

Cirka én øre ekstra per kilo svinekød. Så forsvindende lidt koster det at fodre danske svin med proteinfoder fra Sydamerika, som både skåner miljøet og lokalbefolkningens helbred.

Det skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling på sin hjemmeside onsdag.

Det danske svinerige strækker sig til Sydamerika

Det danske svinerige har grænser, der strækker sig helt til Sydamerika. Det er nemlig her de danske svin får sin sojaprotein fra.

Sojabønnen er verdens hurtigst ekspanderende afgrøde – og Danmark er en væsentlig spiller i EU i forhold til import sojaskrå.

Den stigende efterspørgsel på soja til dyrefoder lægger et stort pres på tropiske skovområder i Sydamerika, hvor en stor del af verdens produktion af soja finder sted.

Over 65 procent af Danmarks importerede soja kommer fra Argentina, mens Brasilien er den anden største eksportør til Danmark med godt 11 procent.

Skovhugst og spontane aborter

I den brasilianske Amazonas er skovhugst konsekvensen af sojalandbruget, mens sojaen i Argentina primært bliver dyrket på den frodige pampasslette.

Den stigende efterspørgsel har dog udvidet produktionsarealet, så andre vigtige økoregioner med stor biodiversitet som regnskoven i Yangas og Chaco også bliver brugt.

Foruden de miljømæssige konsekvenser er sojaproduktionen forbundet med store sundhedsmæssige risici for lokalbefolkningen.

I områder med sojadyrkning er der rapporteret om stigende forekomster af spontane aborter, leukæmi etc. Politiken fulgte i foråret 2006 sojaens vej fra argentinske marker til svinemørbrad på et dansk middagsbord, og den artikelserie fik landbruget til at love at »bore i sagen for at tjekke, hvordan man kunne sætte et mindre fodaftryk i den sydamerikanske natur«. Men det er mest blevet til snak i løbet af de syv år, som er gået siden da.

Verden kan forbedres for cirka een øre

Dette til trods for, at en omstilling til ansvarligt produceret svinefoder koster forsvindende lidt.

Et nyt notat fra Institut fra Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet viser, at hvis landbruget i Danmark skal fodre svinene med RTRS-certificeret soja – som tager højde for at natur, miljø og mennesker bliver beskyttet, der hvor sojaen gror – er der tale om en meget lille merpris.

Faktisk er den så lille, at certificeret soja kun giver en merpris på omkring én øre (0,59 ører -1,39 ører) per kilo svinekød, hvis man går ud fra, at et gennemsnitssvin vejer 80,8 kg.

Fødevareministeren kalder på handling

Fødevareminister Dan Jørgensen har sammenkaldt en lang række aktører fra blandt andet fødevarebranchen, grønne organisationer og detailhandelen til et møde den 6. februar.

Det skal lede til en fælles erklæring fra aktørerne senest 1. april. WWF Verdensnaturfonden mener, at certificering med en tredje part er vejen frem, hvis danskerne langt om længe skal kunne spise danske svinekoteletter med en god smag i munden.

WWF har været i heftig debat med Miljøbevægelsen NOAH om, hvorvidt RSPS-soja reelt er en løsning på problematikken om den danske import af soja fra Latinamerika. Læs en artikel om uenigheden her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-12-13/latinamerikanske-soja-del-ggelser-er-b-redygtig-so