WWF slår alarm: 1.004 næsehorn dræbt i Sydafrika i 2013

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Endnu en dyster rekord er sat for verdens sidste næsehorn. Hele 1.004 eksemplarer blev dræbt i 2013, meddeler den sydafrikanske regering. Det er en stigning på 7.700 procent på bare syv år. WWF kræver øjeblikkelig handling og en styrket indsats mod krybskytteriet og de kriminelle netværk.

Velorganiserede og svært bevæbnede krybskytters nedslagtning af de sjældne tykhuder svarer til næsten tre dyr om dagen. Den berømte safari-destination Krüger Nationalpark er hårdest ramt med 606 dræbte næsehorn, skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling i en pressemeddelelse torsdag.

”Det er fuldstændig uacceptabelt, det der sker i Sydafrika. Næsehornet er truet, og der er kun omkring 25.000 tilbage i naturen. Derudover truer de kriminelle netværk den nationale sikkerhed i landet og skader økonomien ved at skræmme turisterne væk,” siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden i Danmark.

Sydafrika er hjemsted for ca. 80 procent af Afrikas sidste næsehorn. De nye tal bekræfter en gruopvækkende udvikling. I 2007 blev 13 næsehorn ombragt af krybskytter. Et tal, der kun er steget siden og eksploderet til de godt tusind i fjor.

Næsehornene dræbes for deres horn, der er mere værd end guld på det sorte marked.

Hornene smugles af organiserede internationale kriminelle syndikater til Asien, primært Vietnam, hvor de bliver brugt som statussymbol og medicin til tusindvis af asiater, der tror, at næsehornspulveret kan kurere alverdens sygdomme.

Til fælles kamp mod krybskytteri

I slutningen af december 2012 underskrev Sydafrika og Vietnam en erklæring om at bekæmpe krybskytteri og handel med truede dyr, der resulterede i en fælles handlingsplan.

Sydafrika har siden indgået en lignende aftale med Kina og er ved at udvikle aftaler med Thailand, Laos, Cambodja og Hongkong.

Det er nu helt afgørende, at Sydafrika og de involverede aftagerlande også følger op på de flotte erklæringer gennem aktiv handling, mener Gitte Seeberg.

”Det ville være opmuntrende at se, at flere af de ’store fisk’ i de kriminelle netværk blev anholdt og idømt strenge straffe, der kan virke afskrækkende på andre. Ligesom en mere effektiv indsats mod korruption er velkommen”, anfører hun.

EU vil bekæmpe ulovlig handel

Læs videre på
http://www.wwf.dk/nyheder_og_publikationer/?7240/WWF-slr-alarm-1004-nsehorn-drbt-i-Sydafrika