WWF har netop indledt en kampagne for miljøvenlige fisk, herunder certificeret fisk under MSC, men her risikerer man en fangstmetode, som miljøorganisationen er modstander af. Nu uddyber WWF’s danske afdeling.
Ifølge Danmarks Fiskeriforening er WWF’s nye Fiskeguide, der blev lanceret i går, mere vildledende end vejledende, skriver WWF Verdensnaturfonden på sin hjemmeside torsdag.
Fiskeriforeningen kritiserer blandt andet WWF for på den ene side at opfordre danskerne til at købe MSC-mærket fisk og på den anden side problematisere trawlfanget fisk, selvom de er MSC-certificeret.
”WWF er ofte kritisk over for trawl, da bundtrawl kan være skadeligt for havbunden, da trawlpladerne forrest på nettet pløjer sig igennem havbunden og skader natur og dyreliv på og i havbunden. Selve trawlen kan også fjerne de organismer, som lever over havbunden for eksempel svampe, koraller og sårbare revstrukturer”, siger Iben Rathje, havbiolog i WWF Verdensnaturfonden, og fortsætter:
Dog kan der være formildende omstændigheder – eksempelvis hvis et bundtrawl-fiskeri praktiseres under en økosystemsbaseret forvaltning – dvs. at man ser på fiskeriet samlede påvirkning af økosystemet, herunder arter, habitater og bundforhold – og fiskeriet lever op til kravene fra et uafhængigt certificeringsorgan som for eksempel MSC”.
MSC er forbrugernes bedste garanti
”WWF anbefaler forbrugerne at gå efter MSC-mærket fisk, da MSC er den bedste ordning, hvis man som forbruger ønsker at være med til at fremme bæredygtigt fiskeri og beskytte havmiljøet gennem ens indkøb”, uddyber hun.
”Når det er sagt, følger WWF nøje med i MSC-certificeringer af fiskerier rundt om i verden – herunder også i Danmark. Og WWF har i flere tilfælde indgivet forslag til forbedringer i forbindelse med de offentlige certificeringsprocesser af danske MSC-fiskerier,” forklarer Iben Rathje.
For eksempel har WWF fået indført, at man i rødspættefiskeriet får bedre dokumentation for bifangster og påvirkning af bundforhold med trawl. Også når det gælder fiskeriet efter Østersøtorsken har WWF krævet, at man for eksempel får løst problemet med bifangst af marsvin.
Brug for bedre varedekleration
”MSC er ikke ufejlbarligt, men MSC er og bliver forbrugernes bedste garanti for bæredygtige, vildtfangede fisk og skaldyr, fordi det er en uafhængig og international anerkendt certificering, som skaber miljøforbedringer, og fordi der er fuld kontrol med, at fisken faktisk kommer fra de pågældende MSC-certificerede fiskerier,” understreger Iben Rathje og fortsætter:
”Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, har helt ret i, at det er svært for forbrugerne at gennemskue, hvad der er bæredygtigt, da der alt for sjældent står på varen i supermarkedet eller fisken hos fiskehandleren, hvordan den er fanget. I WWF vil vi derfor også opfordrer både fiskehandlere og producenter til at blive endnu bedre til at varedeklarere deres fisk og skaldyr.”
Ingen MSC-certificerede fiskerier på den røde liste
Det er imidlertid IKKE korrekt, at WWF har MSC-certificerede fiskerier på den røde liste, som det er beskrevet i flere medier de seneste dage.
”Hvis der tænkes på torsken på den røde liste, så er det specifikt torsk, der er fanget med trawl fra Nordsøen, Skagerrak og Kattegat – der netop ikke er MSC-certificeret. Den torsk, vi har på den grønne liste er torsk Barentshavet, Island eller den østlige Østersø,” uddyber Iben Rathje.
Glædeligt at fiskerne støtter MSC
”75 procent af fiskeriet i Danmark i dag er MSC-certificeret, så det er i rigtig glædeligt, at Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Fiskehandlere bakker helhjertet op om MSC. Fra WWF’s side vil vi opfordre fiskehandlerne til at sætte handling bag ved ordene og oplyse deres kunder om MSC og reklamere for de MSC-certificerede og bæredygtige fisk og skaldyr i deres butikker”.
“Vi har en fælles interesse i, at der i fremtiden findes en sundt og levende hav og et bæredygtigt fiskeri i Danmark – så opfordringen herfra er åbenhed og konstruktiv dialog blandt alle fiskeriets parter,” siger Iben Rathje.