Yderligere dansk humanitær støtte til fredsprocessen i Sudan

Redaktionen

Fredsprocessen i Sudan er i en afgørende fase og bakkes nu op med yderligere humanitær dansk støtte, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Forhandlingerne mellem regeringen i Khartoum og Sudanese Peoples Liberation Movement /Army (SPLM/A) i det sydlige Sudan har positive udsigter, og der er håb om snarlig indgåelse af en endelig fredsaftale, hedder det.

Den meget alvorlige konflikt i den vestlige Darfur-provins mellem regeringen og Sudanese Liberation Army (SLA) og Justice and Equality Movement (JEM) synes også efter stærkt internationalt pres at være tættere på en løsning. Primært på EUs foranledning er det lykkedes at få parterne bragt sammen i Tchad og at få igangsat en fredsproces, der den 8. april førte til en våbenhvileaftale.

Forhandlinger er fortsat vanskelige, men det må betegnes som et afgørende gennembrud, at parterne nu taler sammen. Våbenhvilen indebærer en forpligtelse til inden for 2 uger at indlede egentlige fredsforhandlinger og sikrer samtidig adgang for humanitære organisationer. Danmark støtter EUs fortsatte engagement i fredsforhandlingerne.

Trods fremskridt i fredsinitiativerne er den humanitære situation imidlertid fortsat alvorlig. Det anslås, at der fortsat er mellem 3 og 4 millioner internt fordrevne i selve Sudan og omkring 500.000 flygtninge i nabolandene, herunder i Kenya og Uganda.

Det er en stor udfordring at nå de nødstedte grupper i visse dele af landet, herunder i Darfur-regionen hvor op mod 1 million er berørt af voldshandlingerne, og der kræves en ekstraordinær indsats for at imødegå en potentiel hungerkatastrofe.

Udenrigsministeren har på denne baggrund bevilget yderligere 15,3 mio. kr. til danske hjælpeorganisationers humanitære indsatser i landet. Det drejer sig om støtte gennem Dansk Røde Kors til indsatser i Darfur og det sydlige Sudan; Læger Uden Grænser, der hjælper i Darfur; Folkekirkens Nødhjælp, der arbejder både i syd og i Kakuma flygtningelejren i det nordlige Kenya samt ADRA-Danmark, der udfører humanitære sundhedsopgaver i syd.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtaler:

– Det er afgørende, at den igangværende fredsproces ikke alene støttes med gode hensigter, men også med konkrete initiativer. En forværring af den humanitære situation ikke mindst i Darfur vil kunne underminere, hvad der allerede er opnået.

– Det er derfor vigtigt, at det internationale samfund yder sit til at imødegå en mulig katastrofe, ligesom fortsat støtte til de mange udsatte i andre dele af landet heller ikke må glemmes.

Udenrigsministeriet har tidligere i år bidraget med 17 mio. kr. fra den humanitære bevilling til indsatser i Sudan, heraf 8 mio. kr. gennem UNHCR til Darfur.

Yderligere information om situationen i Sudan kan bl.a. hentes ved at søge på www.um.dk eller www.un.org/news.

Yderligere oplysninger om indsatserne hos fuldmægtig Lars Kjellberg, tlf. 33 92 14 42, Kontoret for Humanitær Bistand og NGO-samarbejde.