Zambias regering vil deportere kritiker

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Zambias regering har svært ved at tolerere kritik af situationen i landet, hvor 80 procent af befolkningen lever i dybeste fattigdom, og hvor korruption er en del af hverdagen, siger Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner i det sydafrikanske kobberland.

Den satiriske kommentator, Roy Clarke, fra Zambias uafhængige avis, The Post, fik i januar et døgn til af forlade Zambia, efter at han havde skrevet en klumme i avisen, hvor han sammenlignede forskellige politikere med dyr, skriver informationsmedarbejder Stine Leth-Nissen på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside.

Den 26. januar stod han i retten, hvor udvisningen skulle prøves, mens tilhængere og modstandere af hans udvisnings-dom demonstrerede udenfor. Dommen ventes afsagt om en måneds tid.

Briten Roy Clarke har boet 23 år i Zambia og er gift med kvindesagsforkæmperen Sara Longwe. Clarke gik straks under jorden, og en domstol har siden bestemt, at udvisningen stilles i bero, indtil afgørelsen på Roy Clarkes appel. Clarkes redaktør på The Post, Fred Mmembe, har krævet, at regeringen konfronterede ham med indholdet af klummen, eftersom han er ansvarshavende chefredaktør.

Efter første klumme, hvor Zambias præsident bl.a. blev karakteriseret som en “tåbelig elefant” og flere parlamentsmedlemmer som bavianer, fortsatte Clarke med endnu en klumme, hvor han selv optrådte som “forvist bavian”, og ministeren for lov og orden blev til “minister for lov og uorden”.

Indenrigsministeren har reageret voldsomt på kritikken og kaldt det en fornærmelse af det zambianske folk. Samtidig har han med henvisning til Clarkes status som britisk statsborger opfordret ham til at tage hjem og skrive kritisk om sine egne.

Folkekirkens Nødhjælp har i en række år samarbejdet med organisationen Women for Change, hvis leder, Emily Sikazwe, er kendt for sin direkte og åbenmundede kritik af de vilkår, man byder Zambias fattigste. Hun understreger, at hun støtter Roy Clarke og viser sin solidaritet med ham ved at fortsætte sin kritik. Hun ser intet racistisk i satiren, der byggede på George Orwells Animal Farm:

– Det betyder ikke noget her, om man er hvid eller sort; vi er alle en del af civilsamfundet, som kæmper for at skaffe rettigheder til de 80 procent i Zambia, som lever i dybeste fattigdom. Jeg mener naturligvis, at pressefriheden skal respekteres. Den politiske magt må lære at acceptere kritikken. Jeg mener, det er udtryk for en positiv og fremadrettet kritik, når man påpeger, at korruptionen går ud over samfundets svageste.

Emily Sikazwe har selv modtaget trusler, men ønsker ikke at kommentere på dem: – Jeg vil ikke lade mig kue. Vi skal bekæmpe korruptionen, for den dræber mennesker og koster børn og voksne deres rettigheder til rent vand, sundhed og uddannelse.”

Folkekirkens Nødhjælps udsendte i Zambia, Carsten Høj, ser med hovedrysten på truslen om deportation af Roy Clarke:
– Hvis det er en taktisk manøvre, er det ikke særlig dygtigt gjort. Dette tiltrækker jo netop verdens opmærksomhed, og især da på Roy Clarke. Vi må håbe, at domstolen giver Roy Clarke hans rettigheder tilbage.

Sagen om Roy Clarkes eventuelle deportation afgøres af dommer Philip Musonda om en måneds tid, skriver Folkekirkens Nødhjælp.