Zimbabwe: Kinesiske arbejdsgivere lukker op for fagforeninger

Forfatter billede

Af Peter Rasmussen

Det er lykkedes fagforbund at lirke kinesiske byggepladser op i Zimbabwe, hvor der anes lys i det økonomiske mørke. Der bliver igen skabt jobs i byggeriet i det sydafrikanske land, noterer det danske fagforbund, Fagligt Fælles Forbund (3F).

Kineserne investerer i Afrika som aldrig før. De fleste steder er arbejdspladserne lukket land for fagforeninger, men i Zimbabwe er det lykkedes bygningsarbejdernes forbund, ZCATWU, at få fodfæste på de kinesiske byggepladser.

“Det tog noget tid at komme ind på livet af kineserne. De kom med deres eget udstyr og egne regler. Hvor man normalt arbejder 8,5 timer om dagen, skulle folk arbejde over 10 timer på de kinesiske byggerier”, fortæller Enjula Mpofu, formand for ZCATWU, der deltog i 3Fs kongres i Aalborg i september som indbudt gæst.

De kinesiske arbejdsgivere var ikke meget for at lade fagbevægelsen komme indenfor.

“I lang tid havde vi ikke adgang til byggepladserne, men vi tog det op med arbejdsministeren og argumenterede for, at også kineserne er nødt til at følge loven og overenskomsten. De kommer til landet i samarbejde med regeringen, og derfor er der et politisk ansvar”, siger forbundsformanden.

Hun erkender, at samarbejdet stadig ikke er nemt, men nu er mange kinesiske byggepladser blevet organiseret, og overenskomsten bliver overholdt.

“Når vi så kommer ind, kan lederne ofte ikke tale engelsk, og der er ikke nogen tolk. Først når folk på pladsen stopper arbejdet i protest, dukker der pludselig en tolk op”, siger Enjula Mpofu med et grin.

Forbund mere end fordoblet

Bygningsarbejderne i Zimbabwe har ofte svært ved at overleve for deres løn.

“Mange arbejdere får simpelt hen ikke mad nok. De kommer om morgenen uden at have spist. Derfor har vi fået forhandlet ind i overenskomsterne, at firmaer skal give arbejderne mad på arbejdspladsen. Te, vand og mælk om morgenen og grøntsager til frokost”, beretter Enjula Mpofu.

Hun forklarer, at det er særligt vigtigt for de 40 procent af befolkningen, der er ramt af hiv (virussen, der kan føre til aids i udbrud, red.) og derfor er svækkede af sygdommen og bivirkningerne af medicin.

Lønnen på byggepladserne er desuden blevet forhandlet op fra omregnet 1.550 til 1.650 kr. om måneden i år.

ZCATWU er vokset fra 5.000 til 12.000 medlemmer i løbet af fem år. Mange af medlemmerne arbejder for firmaer fra Sydafrika og Kina.

Tidligere i år stemte Zimbabwes befolkning ja til en ny forfatning, der styrker de demokratiske rettigheder. Grundloven giver på papiret indbyggerne flere rettigheder til sundhed og anstændige levevilkår.

“Vi venter i øjeblikket på en ny arbejdsmarkedslov, der skal gennemføre nogle af de rettigheder, grundloven har givet os”, siger Enjula Mpofu.

Et lys i mørket

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/d84507d90b72483f8ebaebe17515889f-20131007-kinesere-lukker-op-for-fagforeninger

Peter Rasmussen er tilknyttet 3F

Kilde: Seneste udgave fredag af Fagbladet 3Fs internationale nyhedsbrev.