1.600 års is er smeltet på 25 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Signe Ravn-Højgaard, U-landsnyt.dk

I løbet af de sidste 25 år er store mængder is smeltet på en gletsjer i Peru. Is som det har taget naturen 1.600 år at danne.

Forskere påvist den hurtige smeltning ved at sammenligne nye og gamle billeder af gletsjeren. Samme tendenser kan også observeres i Himalaya.

Den triste nyhed kommer fra Quelccaya-gletsjeren i Peru, som er verdens største tropiske gletsjer.

New York Times skriver, at isens hurtige forsvinden medfører at planter, der har været dækket af et tykt lag is i mange tusind år, nu ser dagens lys.

Forskere kan ved at måle kulstof-indholdet i disse planterne, datere deres alder og dermed, hvor gammel den nu smeltede is over dem har været.

“Den frosne historie fra denne tropiske gletsjer, som forsvinder i takt med den globale opvarmning, bliver gemt i frysere ved -30 grader. Så kan opfindsomme mennesker få adgang til det om 20 år, ved at bruger metoder og teknikker, som ikke findes i dag”, forklarer Lonnie Thompson til World Observer.

Thompson er professor i glaciologi ved Ohio State University og leder af forskningsprojektet, der undersøger Quelccaya-gletsjeren.