Læge Lone Jensen er mandag rejst til Nigeria, hvor hun i 6 måneder skal være med til at åbne en sundhedsklinik i slumkvarteret Makoko i millionbyen Lagos.
Projektet i Lagos går ud på at nedbringe den høje forekomst af sygdomme og dødsfald blandt de mest udsatte i slumkvarterne. På sundhedsklinikken i Makoko vil man døgnet rundt tilbyde hjælp til gravide og fødende kvinder, derudover skal der etableres almindelig lægekonsultationer og skadestuer, ligesom der vil blive oprettet mobilklinikker i 2 andre slumkvarterer i byen.
53-årige Lone Jensen er speciallæge i almen medicin og skal fungere som praktiserende læge i de tætbefolkede slumområder. Risikoen for sygdoms-udbrud er høj på grund af de dårlige toilet- og kloakeringsforhold.
Det er femte gang, Lone Jensen rejser ud med Læger uden Grænser (MSF). Hun har tidligere været udsendt til Sydsudan, Angola, Somalia og senest Zimbabwe i 2009, da det sydafrikanske land var ramt af et udbrud af kolera af hidtil uset omfang, som endte med at koste omkring 4.000 menneskeliv.
Lone Jensen bor på Frederiksberg og er til daglig praktiserende læge. Hun har haft egen praksis på Nørrebro og senest vikarieret i en praksis i Valby.
Også Claus Larsen rejste mandag til Nigeria, hvor han i 6 måneder skal være med til at åbne en sundhedsklinik i slumkvarteret Makoko i Lagos.
Claus Larsen bliver ansvarlig for alt administrativt og økonomisk i forbindelse med etableringen af det nye projekt.
32-årige Claus Larsen stammer fra Vrå i Vendsyssel, men bor i dag i København med sin kæreste. Han blev i 2006 kandidat i finansiering ved Handels-højskolen i Århus, hvorfra han også har en bachelor i ’business aministration’.
Siden har Claus Larsen været ansat som finansiel konsulent i det danske IT-firma SimCorp, der udvikler systemer til nationalbanker, banker, finansieringsinstitutter og pensionsselskaber.
– Det lyder måske banalt, men jeg glæder mig til at komme ud og gøre noget for andre, siger han.
Lagos er en af de hurtigst voksende såkaldte megabyer i Afrika og har i dag over 13 millioner indbyggere. Befolkningstætheden er høj og en stor del af indbyggerne lever i yderste armod i slum med ringe infrastruktur og dårlige toilet- og kloakeringsforhold.
Kombineret med at dele af Lagos jævnligt oversvømmes, og at kun 1/3 af børnene er vaccinerede tilstrækkeligt, er der stor risiko for udbrud af sygdomme.
Læger uden Grænser har arbejdet i Nigeria siden 1996 og bl.a. taget sig af behandling af patienter med kolera og hiv/aids. MSF har flere steder hjulpet myndighederne med at opbygge sundhedspleje til den fattige del af befolkningen i det kæmpemæssige olierige land, der er Afrikas folkerigeste (anslået 150 mio. indvånere).