Kristian Aagaard er rejst til Malawi, hvor han i 2 måneder skal deltage i Læger uden Grænsers indsats mod et udbrud af mæslinger, der har ramt 7 lande i det sydlige Afrika.
Dermed bliver den 32-årige læge fjerde dansker, der arbejder for at dæmme op for den meget smittefarlige virussygdom.
Sygeplejerske Lotte Valentiner, administrator Rose Chahlotte Stevnhoved og logistiker Irene Juul Jensen skal alle arbejde på en vaccinationskampagne, som Læger uden Grænser (MSF) gennemfører i distrikterne Thyolo og Mangochi. Her skal alle børn og unge mellem 6 måneder og 15 år vaccineres – i alt knapt 700.000.
Kristian Aagaards primære opgave bliver at træne personalet på de offentlige klinikker i at diagnosticere og behandle de smittede patienter. Malawi har ikke haft et udbrud af mæslinger siden 1997, og meget viden om sygdommen er gået tabt i mellemtiden.
– Mæslinger kan blive rigtigt slemt i et land som Malawi, hvor underernæring gør børn ekstra udsatte. Mangel på A-vitamin kan gøre de smittede blinde, mens det ofte er diarré og lungebetændelse, man dør af. Men forhåbentlig når de at blive vaccineret, inden de bliver smittet, siger han.
Det er første gang, Kristian Aagaard rejser ud med MSF. Han er uddannet fra Københavns Universitet i 2007 og har efter endt turnus arbejdet i et halvt år på ortopædkirurgisk afdeling i Herlev og i en almen praksis i Lundby ved Næstved. De seneste 6 måneder har han arbejdet som praktiserende læge i Sogndal i Norge.
Kristian Aagaard er vokset op i Gislinge ved Holbæk og bor i dag på Nørrebro i København.
27-årige Irene Juul Jensen fra Jelling ved Vejle blev forleden den tredje dansker, der rejste til Malawi for Læger uden Grænser. Her skal hun i 2 måneder arbejde som logistiker i forbindelse med den store vaccinationskampagne.
Det er første gang Irene Juul Jensen udsendes med Læger uden Grænser. Hun blev i 2007 uddannet som speditør og har siden arbejdet for det verdensomspændende transport- og logistikfirma DSV og var i en periode udstationeret i Sydney i Australien.
– Indtil nu har jeg udelukkende arbejdet ved skriveborde og for virksomheder, der har fokus på bundlinjen. Nu vil jeg gerne komme lidt tættere på både kolleger og dem, som vi arbejder for. Og så glæder jeg mig meget til at få mere ”hands on”, fortæller Irene Juul Jensen.
Hun er sikker på, at de næste måneder bliver hektiske, men også sikker på om, at erfaringerne fra Malawi vil være værdifulde i andre sammenhænge.
Irene Juul Jensens opgaver bliver bl.a. at etablere nye vaccinations-steder, informere befolkningen og forhandle med de lokale myndigheder.
Læger uden Grænser har arbejdet i Malawi siden 1986.