Det er svært at forestille sig et Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre uden Lone Jacobsen. Kampen mod tortur og arbejdet for et bedre liv for torturens ofre har i årtier været en drivkraft – fagligt som personligt – for hende.
Den nu 65-årige sygeplejerske og psykoterapeut kan i år fejre 25 års jubilæum på RCT, men hendes engagement i sagen går endnu længere tilbage.
Allerede i 1975 var hun aktiv i oprettelsen af Amnesty Internationals sygeplejerskegruppe. Inspirationen kom fra Amnestys lægegruppe, hvor RCT’s stifter, Inge Genefke, spillede en helt central rolle.
På det tidspunkt var der ingen etableret forskning i eller rehabilitering af torturoverlevere. Den generelle holdning i den danske befolkning var, at tortur efter 2. verdenskrig ikke fandtes længere. Det var noget, der hørte fortiden til
Sammen med Inge Genefke og de øvrige medlemmer af Amnesty Internationals lægegruppe arrangerede Lone Jacobsen seminarer og foredrag, hvor der blev vist billeder og fortalt om torturens uvæsen. Langsomt blev flere og flere opmærksomme på vigtigheden af arbejdet.
Lone Jacobsen fik for alvor sin ilddåb, da hun i 1976 – igen sammen med Inge Genefke – rejste til Grækenland for at undersøge ofrene for militærjuntaens torturbødler.
2 år efter var hun atter i Grækenland, hvor 100 læger fra 12 lande var samlet til en stor konference, som mundede ud i en arbejdsgruppe, der skulle beskæftige sig med rehabilitering af torturofre.
Arbejdsgruppens virke førte til grundlæggelsen af RCT i 1982. I 1984 manglede organisationen en sygeplejerske med erfaring. Lone Jacobsen søgte stillingen og fik den.
Da Lone Jacobsen startede på RCT i 1984, havde organisationen 10-12 ansatte og til huse i et gammelt militærhospital på Rigshospitalets område. Siden har RCT udviklet sig markant.
I dag har organisationen op mod 100 ansatte fordelt på en rehabiliteringsafdeling, en forskningsafdeling, en international afdeling og en administrationsafdeling.
Lone Jacobsens aftryk på RCT har været enormt. Hun har været med til at opbygge det tværfaglige perspektiv, som er en af hjørnestenene i RCTs arbejde – i Danmark såvel som i udlandet. Hun har været medvirkende til, at undervisning i tortur-rehabilitering og -forebyggelse i dag indgår som pensum på mange af landets sygeplejeskoler og jordemoderskoler.
Derudover er hun forfatter til flere bøger, bl.a. ”Torturoverlever – traume og rehabilitering” fra 1996 om rehabilitering af torturofre.
I 1995 blev hun æret med Internationalt Røde Kors Florence Nightingale-medalje, som siden 1920 er givet til en sygeplejerske, der i krig eller fred har udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder og for pionerarbejde inden for offentlig sundhed.
Jubilæet markeres med en reception onsdag 19. august kl. 15-17 på RCT, Borgergade 13, København.