34 NGOer: Sejr over skattesvindel kræver stort politisk mod af G20

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En virkningsfuld indsats mod selskabers aggressive skatteunddragelse står øverst på dagsordenen ved mødet for G20-landene i Skt. Petersborg torsdag og fredag. OECDs handlingsplan mod skatteunddragelse er for tynd og søger at lappe et system, der grundlæggende er brudt sammen.

G20-gruppen og den danske regering må vise, at de står på de fattiges side. Sådan hedder det i en presseudtalelse fra de 34 NGOer onsdag.

G20-lederne må udvise stort politisk mod, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at dæmme op for de mange milliarder, som multinationale selskaber snyder for i skat, advarer forkæmpere for retfærdig skattebetaling.

IBIS, Christian Aid, ActionAid International, OXFAM, the Global Alliance for Tax Justice, Tax Justice Network, samt andre organisationer, forudser at regeringernes forsøg på at indfange de stjålne skattekroner kun vil lykkes gennem bred politisk modstand overfor lobbyisme fra magtfulde selskaber og individer, der står til at tjene stort på status quo.

Advarslen bringes i en ny orientering, der er godkendt af de 34 NGOer og offentliggjort i optakten til G20-landenes topmøde 5. og 6. september – se neden for.

Lars Koch, politisk & kampagnechef for IBIS, siger:

”Næsten hver dag får vi nye beviser for, at aggressiv skatteplanlægning og skatteunddragelse er reglen snarere end undtagelsen for multinationale selskaber”.

“De tjener milliarder på disse aktiviteter, mens almindelige mennesker – specielt de fattige i udviklingslande – betaler for gildet, via højere skatter og dårligere offentlige ydelser.”

Svimlende tab rammer fattige

Verdens u-lande anslås hvert år at miste ca. 900 milliarder kroner i tabte skatteindtægter på grund af selskabers skatteunddragelse. Det er mere end den samlede u-landsbistand.

”G20 lederne, men også den danske regering, må nu vise hvilken side de står på,” anfører Lars Koch.

”De der rammes hårdest af de multinationale selskabers skattesvig, er fattige kvinder, mænd og børn i udviklingslande. Deres regeringer kan ikke hamle op med selskabernes sofistikerede metoder til at undgå skat”, uddyber han og lægger til:

“Konsekvensen er, at verdens fattigste lande mister omkring 160 milliarder dollars i skatteindtægter årligt. Det er en katastrofe for verdens fattigste.”

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, offentliggjorde i juli rapporten ”Addressing Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)”, der handler om multinationale selskabers metoder til at unddrage sig skat, samt hvad regeringer kan gøre for at modarbejde dem.

I rapporten anerkender OECD, at systemet for beskatning af multinationale selskaber er forældet og brudt sammen. OECD har fremlagt en Action Plan frem mod G20 mødet.

“Vores vurdering er, at den skyder forbi målet. OECD søger at lappe et skattesystem, der grundlæggende er brudt sammen i stedet for at tage de nødvendige skridt”, udtaler de 34 NGOer

Tre forslag lagt på bordet

IBIS har sammen med andre internationale organisationer lavet et forslag til OECD og G20. De tre hovedforslag er:

1) Undersøg mulighederne for at lave et fundamentalt opgør med selve den måde, man beskatter multinationale selskaber på. Forslaget er, at gå i retning af en enhedsbeskatning af multinationale selskaber, så de bliver beskattet som koncerner og ikke som individuelle søsterselskaber

2) Sikre større gennemskuelighed som et nødvendigt første skridt til at beskatte selskaber. Det betyder at stille krav om regnskabsaflæggelse land-for-land; offentliggørelse af, hvem der er de egentlige ejere af selskaber, fonde og holdingselskaber; og multilateral og automatisk udveksling af skatteinformationer.

3) Inkluder u-landene i forhandlingerne om skatteunddragelse (BEPS). U-landene skal have en stemme for at sikre, at tiltag også kommer de fattigste lande til gode.

”Vi håber, at G20 lederne og den danske regering vil vise, at de står sammen med de fattigste i kampen mod skatteunddragelse,” slutter Lars Koch.

Yderligere oplysninger hos:
Lars Koch, Director of Policy & Campaigns, IBIS
Mobil: 60 60 58 31, dir. tlf. 35 20 05 36 og e-mail: [email protected]

******************************************************
NGOernes brief frem mod G20 “Fixing the Cracks in the Tax: A Plan of Action” findes på http://www.christianaid.org.uk/images/policy-brief-g20-fixing-the-cracks-in-tax.pdf

IBIS Analyse “En ny model for beskatning af selskaber til gavn for ulandene”, gennemgår på dansk NGOens forslag – se http://ibis.dk/analyses/en-ny-model-skat-pa-selskaber-til-gavn-udviklingslande

IBIS Analyse om skattely og skatteunddragelse ”En Global Indsats mod Skattely” findes på http://ibis.dk/analyses/en-global-indsats-mod-skattely

OECD’s handlingsplan frem mod G20 findes på
http://www.oecd-ilibrary.org/taxation/action-plan-on-base-erosion-and-profit-shifting_9789264202719-en

Hvem er G20-landene? – se
http://www.emu.dk/erhverv/3verden/aktuelletemaer/g20.html