Et stykke nyere egyptisk historie er ved at blive pillet fra hinanden. Bygningsarbejdere i Egyptens hovedstad, Kairo, gik søndag i gang med at rive den bygning ned, der udgjorde hovedkvarteret for Det Nationaldemokratiske Parti (NDP), den tidligere præsident Hosni Mubaraks regeringsparti.
I over fire år har det tilsodede NDP-hovedkvarter stået som en skamstøtte over Mubarak-regimet og som et monument over de dramatiske dage, der førte til Mubaraks afgang i februar 2011.
Hovedkvarteret blev stukket i brand fredag den 28. januar 2011, som aktivisterne på forhånd havde udnævnt til “Vredens Fredag”, hvor titusinder af egyptere gik på gaden efter fredagsbønnen. Det endte i blodige sammenstød med politiet, og mange mennesker blev dræbt den aften.
Men demonstranterne vandt en vigtig og stærkt symbolsk sejr, da det lykkedes dem at stikke ild til adskillige politibiler, politistationer og ikke mindst det forhadte regeringspartis hovedkvarter i centrum af Kairo.
Lysere tider kom aldrig
Nedrivningen af partihovedkvarteret vil formentlig glæde mange af de demonstranter, der gik på gaden med det formål at vælte Mubarak, skriver BBC's korrespondent i Kairo.
Blandt de samme mennesker er imidlertid der dyb skuffelse over, at den lysere fremtid, de troede ville vise sig, når Mubarak-styret var væk, aldrig er kommet.
2.600 dræbt efter kuppet mod Morsi
I dag er arbejdsløsheden eksploderet, statskassen er afhængig af hjælp udefra – og Mubarak-styret er erstattet af et barskere styre og en leder, der ligeledes har sin baggrund i hæren.
Søndag kom den seneste rapport fra det egyptiske National Council for Human Rights, der viser, at over 2.600 mennesker er blevet dræbt i de første 18 måneder efter, at militæret væltede den folkevalgte præsident Mohamed Morsi i juli 2013. Det skriver den britiske avis The Guardian.
Siden da har militæret og den nuværende regering under ledelse af tidligere hærchef Abdel Fattah al-Sisi slået hårdere ned på sine politiske modstandere.
Fire gange så mange politiske fanger
Det Muslimske Broderskab – som den afsatte og nu dødsdømte præsident Morsi havde sine rødder i – er i dag ulovligt og erklæret for en terrororganisation.
Foruden Morsi sidder en lang række af partiets topfolk fængslet, og flere af dem er enten dømt til døden eller har fået langvarige fængselsstraffe ved masseretssager, der har været skarpt kritiseret af internationale menneskerettighedsgrupper og iagttagere verden over.
Hvor der under Mubarak sad omkring 10.000 politiske fanger rundt om i Egyptens fængsler, er der i dag omkring 40.000.
En stor del af dem er medlemmer af Det Muslimske Broderskab, men der er også en række af de unge aktivister, der var med under de store demonstrationer mod Mubarak i 2011, og som siden har fortsat kritikken af Sisis regering.
Grund gives til museet
Mubaraks NDP-parti blev opløst ved lov i april 2011, tre måneder efter den egyptiske revolution, og partiets ejendomme blev beslaglagt af staten, herunder også den tilsodede bygning ved den ikoniske Tahrir-plads.
Egyptens nye regering under præsident Abdel Fattah al-Sisi godkendte nedrivningen af det udbrændte hovedkvarter i april og besluttede samtidig, at grunden vil blive givet til Det Egyptiske Museum, der ligger ved siden af.
Egyptiske medier skriver, at der skal være en offentlig park på stedet.
Se også al-Ahrams billedserie fra nedrivningen af den legendariske bygning.