Da hundredtusindvis af egyptere samledes på Tahrirpladsen midt i Cairo for at kræve præsident Hosni Mubaraks afgang i 2011, opstod et enormt håb i befolkningen om at opleve et mere demokratisk og retfærdigt samfund. Mange af aktivisterne blev skuffede, da det religiøse parti Det Muslimske Broderskab vandt det første demokratiske præsidentvalg efter revolutionen. Og kun ét år efter overtog militæret magten ved et kup, der indsatte forsvarsminister Abdel Fattah El-Sisi som ny præsident.
I de 10 år, hvor præsident El-Sisi har haft magten, har regimet slået hårdt ned på alle typer af opposition, fra menneskerettighedsaktivister til kvindesagsforkæmpere og TikTokere. I dag er landet præget af pessimisme, mens den almindelige befolkning kæmper med økonomisk krise, forurening og overbefolkning.
Globalnyt har besøgt Egypten for at tale med unge aktivister, der bruger sociale medier til at forandre deres samfund indefra. Explainervideoen giver den baggrund, der sætter historierne i perspektiv.
Der er to explainere i serien Det Digitale Forår, hvor vi taler med digitale aktivister, kvindeorganisationer og helt almindelige mennesker for at blive klogere på, hvordan unge i Egypten og Tunesien i dag bruger onlineaktivisme til at udfordre normer og autoriteter.
Vi håber, du vil læse med!
Serien er støttet af Kommunikationsfonden for Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.