Sydsudans regering blokerer for humanitær bistand til oprørsområder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Regeringsstyrkerne i Sydsudan tager nu et nyt våben i brug mod oprørerne. Ifølge radiostationen Tamazuj vil militæret nu blokere for nødhjælp til områder, der kontrolleres af oprørsstyrkerne.

Ordren kommer fra generalstabschefen og indebærer at floden Nilen, der er en vigtig transportvej i landet, skal lukkes for bl.a. fødevarebistand til flygtninge, der opholder sig i områder, som kontrolleres af oprørerne, skriver radiostationen på sin hjemmeside.

Ordren skal også gælde transporter via landjorden og luften. Der er således tale om en total blokade for humanitær bistand til tusinder af mennesker, der er flygtet fra deres hjem på grund af borgerkrigen.

Ifølge FN’s verdensfødevareprogram, WFP, sulter omkring 4,5 millioner mennesker i Sydsudan, hvilket svarer til omtrent 40 procent af befolkningen.

I juli anklagede Human Rights Watch Sydsudans regering for en række overgreb og forbindelse med en offensiv i staten Unity, der er en af de stater, der er hårdest ramt af konflikten.

I en rapport fra organisationen blev det beskrevet, at regeringsstyrker kørte folk over med kampvogne, henrettede fanger og voldtog kvinder.

Læs også: Rapport: Bestialske overgreb fra militæret i Sydsudan

En patrulje fra FN-missionen UNMISS blev fredag forhindret i at besøge et af de områder, der vil komme til at mærke blokaden. Den skulle netop undersøge rapporter om, at hjælpeorganisationer forhindres i at bringe nødhjælp til civilbefolkningen.

Forholdet mellem UNMISS og regeringen har været dårligt siden borgerkrigen brød ud i december 2013. Regeringen har flere gange beskyldt FN-styrken for at hjælpe oprørerne og officerer, der har indgået i UNMISS har beskrevet, hvordan regeringen lægge hindringer i vejen for at FN-soldaterne kan bevæge sig rundt i landet.

Den humanitære krise i Sydsudan som borgekrigen har skabt rangeres af FN som en af de allerværste i verden på linje med de humanitære kriser i Syrien og Irak.