Teknisk set er Ulandssekretariatet nu godkendt som en afdeling af en udenlandsk organisation med ret til at arbejde i Tunesien.
Det har dels nogle praktiske fordele, men der ligger også en anerkendelse af Ulandssekretariatets arbejde i landet, hvor Det Arabiske Forår begyndte.
”Det har ikke været en nem opgave at arbejde i et land i MENA regionen uden en officiel autorisation fra myndighederne. At blive anerkendt betyder, at man har tillid til Ulandssekretariatet som en udenlandsk organisation. Det løser også en række juridiske og praktiske problemer,” siger Sami Saidana, Ulandssekretariatets internationale rådgiver i Tunesien.
Det anslås, at der findes mindst 15.000 forskellige NGOer i Tunesien – både seriøse og useriøse – og langt de fleste er ikke anerkendt af myndighederne.
”Den nye regering, som tiltrådte i 2015, har prøvet at kortlægge NGO-sektoren. Blåstemplingen af Ulandssekretariatet er derfor et signal om, at Ulandssekretariatet er en seriøs partner,” siger Henrik Als, som er leder af MENA-afdelingen i Ulandssekretariatet.
Helt lavpraktisk betyder godkendelsen, at man kan etablere et fuldt funktionsdygtigt kontor med medarbejdere, lokaler, bankkonto osv. Det gør arbejdet meget nemmere end hidtil, selvom Ulandssekretariatet dog de sidste tre år har haft rådgivere stationeret i landet.
Aktiv medspiller i Tunesiens udvikling
Ulandssekretariatet arbejder sammen med hovedorganisationen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), som har spillet en aktiv rolle både under og efter den tunesiske revolution. UGTT har med støtte fra Ulandssekretariatet medvirket til indgåelsen af en social kontrakt mellem lønmodtagere, arbejdsgivere og regeringen. Kontrakten omhandler blandt andet økonomisk udvikling, retten til at organisere sig, kollektive overenskomster og social dialog.
Tunesien fremstår som et demokratisk fyrtårn i en region plaget af konflikt og antidemokratiske kræfter. Men situationen er også svær og på nogle punkter skrøbelig – blandt andet fordi de økonomiske problemer er store, ungdomsarbejdsløsheden enorm, og landet har været ramt af adskillige terrorangreb gennem de sidste to år – som har store konsekvenser for landets turistindustri.
Læs også: Tunesisk fagbevægelse trodser terror (11.08.2015)
”Denne anerkendelse betyder en værdsættelse af vores indsats i Tunesien. Det vil sige, at vores partnerskab med UGTT – som en stor aktør i det politiske landskab – bidrager til en konstruktiv reformproces. UGTT spiller en afgørende rolle i den demokratiske udvikling af landet efter den tunesiske revolution. Tunesien er i en overgangsfase og har brug for hjælp og støtte fra organisationer som Ulandssekretariatet, der kan styrke samfundets sammenhængskraft og stabilisering af arbejdsmarkedet,” vurderer Sami Saidana.
Anerkendelsen af Ulandssekretariatet i Tunesien vil udbygge og forbedre samarbejdet med UGTT. Arbejdet med arbejdsmarkedsforhold og demokratisering støttes af Danida og EU.