Kultur til din weekend: kulturmøder på Zanzibar, musiknørderi og kampen om Amazonas

Med smukke billeder af verdens største regnskov kombineret med autentiske, håndholdte optagelser, kommer du som seer helt tæt på den igangværende konflikt i den brasilianske regnskov med dokumentaren The Territory.


Foto: Louman via Getty Images.
Emma Katrine Bremer Holmgaard

10. august 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

I denne omgang har Stine ladet sig fascinere af smukke optagelser fra Amazonas. Anna Regine forbereder sig til Louisianas litteraturfestival med fabelagtige romaner fra Tanzania, mens Emma har taget hørebøfferne på for at forsvinde ind i en verden af musik fra hele den arabisktalende verden.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Dem finder du til allersidst i artiklen. Og med både Pride-uge og litteraturfestival er der nok at give sig i kast med.

Værsgo!

FÅ et autentisk indblik i kampen om Amazonas

Anbefalet af journalist Stine Uldbjerg Hansen.

Skovrydningen i Amazonas er i disse dage det helt store emne, når otte regnskovsnationer mødes til et regionalt topmøde i Brasilien.

Nogle af de mennesker, som hele livet har kæmpet for at stoppe skovrydningen og passet på den frodige regnskov, er Amazonas oprindelige folk Uru-eu-wau-wau. De lever isoleret inde i hjertet af Amazonas, og dem kan du møde i den rørende dokumentar ”The Territory”.

I dokumentaren følger instruktøren både de brasilianere, som ser Amazonas som landbrugsjord, og det oprindelige folk, som hver dag kæmper for at bevare Amazonas. Med utroligt smukke billeder af verdens største regnskov kombineret med autentiske, håndholdte optagelser, kommer du som seer helt tæt på den igangværende konflikt i den brasilianske regnskov.

Vejret ser ud til at fortsætte med at blive køligt i weekenden, så tag halvanden time ud af din kalender, sæt dig foran skærmen og se den medrivende dokumentar ”The Territory” på Disney+.

P.S: Forud for topmødet udgav vi her på Globalnyt en artikel om, at netop skovrydningen i verdens største regnskov faktisk er faldet med 60 procent. Hvis du ikke har fået læst artiklen, kan du nå det her.

LYT til de sprødeste toner fra de arabisktalende lande

Anbefalet af journalist Emma Katrine Bremer.

Selvom jeg kun forstår en meget lille procentdel af, hvad der bliver sunget om, så elsker jeg arabisk musik. Hvad end der er tale om skønne klassikere som Fairuz og Umm Kulthūm, Shabjdeeds kritiske rap straight outta Palæstina eller den suveræne duo TootArd fra de besatte Golanhøjder, der mixer natklubsstemning med old school disco/funk. Og lige netop derfor har jeg også forelsket mig i podcasten Afikras musikshow Quatertones.

Hver anden uge inviterer vært Mikey Muhanna en musiker, producer eller anden musiknørd i studiet for at dykke ned i et stykke musikhistorie fra den arabisktalende verden – lige fra Sudan op mod nord til Tunesien og videre øst på til Palæstina, Syrien og Libanon.

Mikey Muhanna interviewer musikere, producerer og eksperter i musikhistorie i podcasten QuaterTones. Her i samtale med syriske solist, komponist og improvisator, Kinan Azmeh.

Podcasten bevæger sig også på tværs af genrer, og i hvert afsnit spiller de en masse af den musik, der bliver talt om. Den er derfor genial, hvis du har lyst til at opdage nye kunstnere og måske udfordre dig selv på genrer, du ikke lige umiddelbart troede var noget for dig.

QuarterTones er helt bestemt for musikentuiasterne (og særligt dem, der har en forkærlighed for det arabiske sprog). Men du behøver ikke at være nørd for at være med. Der er nemlig spækket med underholdende anekdoter, som også er en genvej til at lære om de forskellige landes kultur, historie og samfundsudvikling.

Du skal selvfølgelig ikke snydes for allerede at lytte lidt til en af de kunstnere, der gæster QuaterTones.

I det seneste afsnit kan du høre Suhel Nafar fra den legendariske, palæstinensiske hip-hop gruppe DAM fortælle om at vokse op i 90’erne under den israelske besættelsesmagt i byen Lydda, der var præget af fattigdom og politivold. I et andet afsnit skildrer guitaristen i bandet Anuryzm tiden i Libanon, hvor metalrock var forbudt. Og ikke mindst var jeg helt solgt, da musiker og producer Thanks Joey fortæller, hvordan han på et tidspunkt finder sin syriske bedstefars gamle vinyler med mavedans-musik og bruger det til at sample sine egne numre.

Du kan lytte til podcasten på Spotify eller se interviewene på Youtube.

LÆS en nobelprisvinders medrivende fortællinger om kultursammenstød i Tanzania

Anbefalet af journalist Anna Regine Bromann.

I næste uge er der Louisiana Literature, og derfor kan man passende bruge denne weekend på at varme op til festlighederne ved at læse bøger af de deltagende forfattere.

En af de mest prominente gæster i årets program er den tanzaniske forfatter Abdulrazak Gurnah, der i 2021 modtog Nobels Litteraturpris som den første sorte afrikaner siden 1986, hvor Wole Soyinka – der i øvrigt også besøger Louisiana Literature – fik den prestigefulde pris.

Gurnah har et langt forfatterskab bag sig, men jeg vil gerne fremhæve Desertion, der udkom i 2005. Romanen, der primært foregår på Zanzibar og senere i Storbritannien, er både en kærlighedshistorie, en dannelsesroman og en migrationsfortælling, der er let inspireret af forfatterens eget liv. Vi starter helt tilbage i 1899 med et skæbnesvangert møde mellem en ung, idealistisk englænder og en kvinde fra Zanzibar, der er blevet forladt af sin mand.

Oplev den prisvindende forfatter Abdulrazak Gurnah til Louisianas Litteraturfestival i næste uge.
(Foto: David Levenson via Getty Images)

Det er en bog om de kultursammenstød, der først fandt sted i Afrika, og senere genopstod i England, da migranter fra kolonierne begyndte at tage til England i jagten på et bedre liv. Der er en stille eftertænksomhed i Gurnahs bøger, der giver en fin konkrast til de store fortællinger, han beskæftiger sig med.

Desertation er ikke oversat til dansk, men det er to af Gurnahs andre bøger, Paradise (1994) og Afterlives (2020), som også begge er også indtalt som lydbøger. Så der er nok at give sig i kast med – også selvom man ikke planlægger et besøg på næste uges festival. 

Abdulrazak Gurnahs bøger kan købes eller lånes på biblioteket. Desuden kan man opleve ham på Louisiana Literature d. 17.-20. august, blandt andet i samtale med Wole Soyinka.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE 

En aften for Afghanistan

Den 15. august 2023 markerer to års dagen for magtskiftet i Afghanistan, og i den anledning inviterer foreningen ANaR (Afghan Network and Resources) og Amnesty International Danmark til ”En aften for Afghanistan”. På aftenen vil en række organisationer, politikere og andre aktører diskutere fremtiden for Afghanistan. Der vil desuden være digtoplæsning, talk og beretninger fra Afghanistan.

Aftenens moderator er forperson for Rapolitics Manila Ghafuri og debattør og jurist Khaterah Parwani. Arrangementet er gratis og finder sted i Islandsbrygge Kulturhus kl. 17:30-19:30. Læs mere om arrangementet på Facebook.

Pride-uge i København

Fra den 12-20. august fyldes København med kulturelle arrangementer i regnbuens tegn. Tjek Globalnyts udvalgte eller dyk ned i det fulde program lige her.

Den 14. august:

  • Debat om seksuelle og reproduktive rettigheder verden over. Fokus på LGBTI+ rettigheder, retten til abort, og hvordan strømninger fra USA spreder sig globalt. Panelisterne vil diskutere internationale perspektiver på seksuelle og reproduktive rettigheder, og hvordan politikere og civilsamfund bedst støtter den nationale, europæiske og globale kamp for frihed til at elske den man vil. Debatten er arrangeret af Sex & Samfund og finder sted i Debatteltet på Regnbuepladsen i København K kl. 14.
  • Debat om LGBT+ flygtninge og opholdstilladelse. LGBTI+ flygtninge, som er blevet tildelt asyl på baggrund af forfølgelse i deres oprindelsesland grundet deres seksualitet eller kønsidentitet, føler sig fortsat ikke i sikkerhed i Danmark. Det er meget svært at opnå permanent opholdstilladelse, og flygtninge må genansøge om nye midlertidige opholdstilladelser hvert eller hvert andet år. I debatten deltager LGBTI+ flygtninge, som deler deres oplevelser med at leve i denne usikkerhed, samt ph.d. studerende, der forsker på området. Det foregår ved Københavns Rådhus (Hovedkassen) kl. 16 og det er LGBT+ Asylum, der står bag.

Den 16. august:

  • Paneldiskussion om LGBTQI+ rettigheder og diplomati med repræsentanter fra USA og andre diplomatiske missioner i Danmark. De vil debattere, hvordan lande kan bruge diplomati til at beskytte LGBTQI+ rettigheder rundt om i verden. Det foregår i Debatteltet på Regnbuepladsen kl. 15.
  • Talk om Ugandas nyligt indførte lov om dødsstraf for homoseksualitet og kriminalisering af alt, der kan tolkes som promovering, rekruttering eller understøttelse af LGBTI+. Stella Nyanzi, ugandisk menneskerettigheds- og queer-rettighedsadvokat, og Noah Mirembe Gabigogo, transmand og aktivist, vil diskutere loven og de politiske implikationer af den i Uganda. Talken foregår i Debatteltet på Regnbuepladsen kl. 17 og er arrangeret af Mellemfolkeligt Samvirke.
  • Paneldiskussion om Irans LGBTI+ kamp. Fokus på situationen for LGBTI+ miljøet i Iran – et land, hvor LGBTI+ individer møder svære juridiske og samfundsmæssige udfordringer. Med udgangspunkt i den protestbevægelse der har kørt over de seneste år, vil panelet udforske hvordan denne kamp for lige rettigheder kan være en katalysator for forandring i nabolandene. Det foregår i Debatteltet på Regnbuepladsen kl. 19.

Literaturfestival på Louisiana

Den årlige literaturfestival på Louisiana begynder på torsdag den 17. august, og der er spækket med dygtige, internationale forfattere på programmet.

Der vil være talks og oplæsninger med blandt andre japanske Haruki Murakami og argentinske Camila Sosa, der i 1982 blev født som dreng, men i en alder af 15 år begyndte at klæde sig som kvinde, og i en senere alder arbejdede som sexarbejder. Nigerianske Wole Soyinka, der som den første sorte forfatter fik Nobelprisen i litteratur i 1986. Og mange, mange flere, som du kan læse om i programmet lige her.

Louisiana Literature løber af stablen fra den 17- 20. august. Indgang til museet koster 145 kroner (125 kroner for studerende).

Det var alt for denne gang. God weekend fra Globalnyt!