Det er med meget store forventninger, at Mozambiques fagbevægelse nu kan gå i gang med at udbygge og opkvalificere de to faglige organisationer på det offentlige arbejdsmarked.
Forude ligger blandt andet kurser for de faglige ledere, træning af tillidsfolk og etablering af platforme for social dialog med regeringen som arbejdsgiver. Alt sammen til gavn for de offentligt ansatte, der ventes at melde sig i fagforening de kommende år.
Forbudt at forhandle
Indtil for et år siden var det forbudt for de næsten 300.000 offentligt ansatte i Mozambique at forhandle overenskomster. Derfor har fagforbundene SINAFP (Sindicato Nacional de Função Pública) og ONP-SNPM (Organização Nacional dos Professores Sindicato Nacional dos Professores de Moçambique) været stækket i forhold til at kunne støtte medlemmerne – og har derfor også haft svært ved at organisere dem.
Det bliver der nu rettet op på med et EU-finansieret program, som Mozambiques LO – OTM (Organizaçâo dos Trabalhadores de Moçambique) – har etableret i samarbejde med Ulandssekretariatet.
Kender ikke rettigheder
“Programmet giver os mulighed for at organisere de offentligt ansatte og skabe en struktur for fagbevægelsen i den offentlige sektor. Det har vi store forventninger til,” siger leder af OTM’s politiske afdeling, Daniel Manuel Ngoque.
“Stort set ingen af de offentligt ansatte kender til deres rettigheder, og når der før i tiden opstod problemer, havde de ingen at gå til. Det skal der rettes op på nu,” siger Daniel Manuel Ngoque.
Et af de store problemer på det offentlige arbejdsmarked er de meget lave lønninger. Det vil de kommende veluddannede tillidsfolk kunne få rettet op på med overenskomstaftaler.
Hjælp fra HK og Uddannelsesforbundet
Mozambiques fagbevægelse var oprindeligt en del af landets etpartisystem med tæt knytning til regeringspartiet FRELIMO. Da systemet i 1990erne ændredes til et demokrati med flere partier, blev fagbevægelsen uafhængig. Men det var kun arbejdere i den private sektor, der fik lov til at organisere sig. De offentligt ansatte fik ikke den mulighed.
Alligevel blev der i slutningen af 90erne etableret faglige organisationer for de offentligt ansatte – med hjælp fra dansk fagbevægelse. HK Stat hjalp til med at etablere SINAFP, der blandt andet organiserer sundhedspersonale og kommunalt ansatte, og Uddannelsesforbundet var med til at hjælpe forbundet for lærere, ONP-SNPM.
Fagforeningerne stod imidlertid uden forhandlingsret og dermed de fakto ret til at organisere medlemmer. De to fagforeninger forblev svage både organisatorisk og finansielt.
Skal deltage i demokratiet
Nu skal organisationerne opbygge viden om rettigheder og basal fagforeningsledelse, fx hvordan man organiserer sig, indsamler kontingent samt forhandlingsteknik og hvordan man blandt andet gennem medierne lobbyer for medlemmernes rettigheder.
Det nye program skal også klæde ledelsen i de to organisationer på til at deltage i den demokratiske udvikling af Mozambique på linje med andre organisationer.
Organisationerne skal desuden forøge deres evne til at udbygge og forbedre det eksisterende arbejdsmarked. De skal derfor deltage i arbejdet i de to eksisterende organer for social dialog, Labour Consultative Committee (CCT), der debatterer løn, og Mediation and Arbitration Centre (COMAL), som beskæftiger sig med uenigheder og konflikter på arbejdsmarkedet. Derudover skal det undersøges, om der er behov for nye arbejdsmarkedsinstitutioner særligt for den offentlige sektor.
Det nye program til i alt 285.000 euro skal løbe over de næste tre år.
Det var først i august 2014, at regeringen – efter mange års pres – vedtog en ny lov, der sikrer de offentligt ansatte ret til at organisere sig. Det offentlige er den største arbejdsmarkedssektor i Mozambique. Ulandssekretariatet har samarbejdet med fagbevægelsen i Mozambique i mere end 20 år.