Landesorg i Mali

img_6382
Danmarks daværende handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og Malis daværende udenrigsminister Sem Zahadi Oulol Sidi Mohamed svarer på spørgsmål fra pressen efter et møde i marts 2014.
Foto: Laurits Holdt
Laurits Holdt

Mali indleder mandag tre dages landesorg efter terroraktionen, der kostede 19 mennesker livet på et hotel i hovedstaden Bamako. Det rapporterer flere internationale medier.    

Det er endnu uvist, hvem der stod bag angrebet og myndighederne har heller ikke identificeret de to gerningsmænd, som blev dræbt af sikkerhedsstyrkerne. Det er uklart om der var flere end de to om angrebet.

Ifølge BBC har to grupper taget ansvaret: Al-Murabitoun, der er tilknyttet Al-Aqaeda i Maghreb og Macina befrielsesfronten. Begge grupper har udspring i landets nordlige dele, hvor regeringen og en vifte af islamistiske organisationer kæmper om magten.

Angrebet fandt sted fredag morgen, hvor bevæbnede og maskerede mænd trængte gennem sikkerheds-afspæringerne foran hotellet Radisson Blu, der ligger centralt i byen. Herefter trængte de ind på hotellet og skød omkring sig.

I løbet af de næste timer lykkedes det landets sikkerhedsstyrker, at befri størstedelen af hotellets gæste og medarbejdere.

Blandt de omkomne er seks malinesere, herunder en politimand, seks russiske medarbejdere i det russiske luftfartsselskab Volga-Dnepr, tre kinesiske medarbejdere fra China Railway Construction Corp, to belgiere, en amerikaner og en israeler.

Mogens Jensen boede på hotellet

Hotellet er populært blandt forretningsfolk – også danske. Og så var det her forhenværende handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) boede, da han besøgte Mali i marts 2014.

Han var i Mali under en rundrejse i Afrika, der også førte ham til Ghana og Uganda og hvor U-landsnyt.dk (som Globalnyt hed på daværende tidspunkt) var med.

Allerede på det tidspunkt var terrortruslen så alvorlig, at ministeren havde følge af en gruppe af bevæbnede livvagter fra Danmark.